No active "ca-sidebar-197687" sidebar

20. ročníka recitačnej súťaže Deň štúrovskej poézie sa zúčastnili žiaci zo šiestich základných škôl

24. mája 2022 | | |  | 
Zdroj: Elvíra Povinská

VYŠNÝ SKÁLNIK - V kultúrnom dome vo Vyšnom Skálniku, v susedstve rodného domu jedného z básnikov štúrovskej generácie Jána Bottu, sa 19. mája (vo štvrtok) konal 20. ročník regionálnej recitačnej súťaže Deň štúrovskej poézie.

Súťaž každoročne organizuje Gemersko-malohontské osvetové stredisko v spolupráci s obcou Vyšný Skálnik. "Zahájenie podujatia sa konalo pri buste Jána Bottu, slávneho rodáka Vyšného Skálnika, kde po odznení básne Sama Chalupku: Likavský väzeň v podaní vynikajúceho recitátora Juraja Genčanského a slávnostnom príhovore starostu obce prítomní položili aj kyticu vďaky," uviedla Elvíra Povinská z Gemersko-malohontského osvetového strediska.

Článok pokračuje pod reklamou


Do súťaže sa zapojili žiaci základných škôl - ZŠ Pavla Dobšinského v R. Sobote, ZŠ Petra Kellnera Hostinského v R. Sobote, ZŠ Janka Francisciho Rimavského v Hnúšti, ZŠ Klokočova v Hnúšti, ZŠ Janka Jesenského v Jesenskom a ZŠ s MŠ Vladimíra Mináča v Klenovci. "Súťaž prebiehala v dvoch vekových kategóriách, výkony súťažiacich hodnotila trojčlenná odborná porota v zložení: Anetta Cvachová, Milana Jutková a predseda poroty Juraj Genčanský," priblížila Povinská.

Zdroj: Elvíra Povinská

Mladí recitátori predniesli poetické diela od básnikov štúrovskej generácie - Janka Kráľa, Sama Chalupku, Jána Francisciho a Jána Bottu. Ako uviedla Elvíra Povinská, po vyhlásení výsledkov a odovzdaní ďakovných listov, diplomov a cien, súťažiaci a pedagógovia mali možnosť vypočuť si rady odbornej poroty v rámci rozborového seminára. "Podujatie prebiehalo v priateľskej atmosfére, všetci súťažiaci, pedagógovia ale aj členovia odbornej poroty boli veľmi spokojní."

Článok pokračuje pod reklamou


V prvej kategórii regionálnej recitačnej súťaže sa na tretej priečke umiestnila Vanessa Výbochová zo ZŠ P. Dobšinského z R. Soboty, na druhom mieste skončil Lukáš Jamničký zo ZŠ Janka Jesenského v Jesenskom a prvú priečku obsadil Matúš Rapčan zo ZŠ P. K. Hostinského v R. Sobote.

V druhej kategórii súťaže sa na treťom mieste umiestnila Michaela Farkašová zo ZŠ J. F. Rimavského v Hnúšti, druhú priečku obsadila Janka Magdaléna Juhászová zo ZŠ J. F. Rimavského v Hnúšti a prvé miesto získal Dominik Kišš zo ZŠ P. K. Hostinského v R. Sobote.

"Všetkým súťažiacim a ich pedagógom ďakujeme za účasť a za čas, ktorý venovali príprave a oceneným gratulujeme. Ďakujeme za spoluprácu starostovi obce Vyšný Skálnik," dodala Povinská.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross