No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Ako by vyzeralo stretnutie Štefana Marka Daxnera a Janka Francisci-Rimavského? Máte predstavu? Pošlite ju vo forme komiksu do súťaže

28. septembra 2022 | |  | 

REVÚCA – Mesto Revúca, ktoré je slovenským mestom kultúry 2022, spustilo súťaž v komiksovej tvorbe pre amatérov a profesionálov na tému stretnutia dvoch významných slovenských dejateľov štúrovskej generácie: Štefana Marka Daxnera, rodáka z Tisovca, a Janka Francisci-Rimavského, rodáka z Hnúšte. Obaja mali blízky vzťah k Revúcej a tohto roku si pripomíname 200 rokov od ich narodenia. Uzávierka súťaže je 30. októbra 2022.

„Komiksová tvorba je najmä medzi mladými veľmi populárny umelecký formát, preto veríme, že priblíži oboch štúrovcov a ich spoločný príbeh najmä mladej generácii,“ povedala Karin Kilíková, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Revúcej a projektová manažérka projektu Prepni na Revúcu, ktorým Revúca získala titul Mesto kultúry 2022.

Článok pokračuje pod reklamou


„Na spoluprácu sme oslovili nášho rodáka Daniela Majlinga, ktorého komiksy z prostredia Gemera sa stali vyhľadávané. Práve on prijal pozvanie predsedať 5-člennej hodnotiacej porote v tejto súťaži,“ dodala.

„Mám radosť, že sa touto súťažou komiksová tvorba natrvalo spojí s Revúcou a vytvorí základ pre expozíciu komiksu, ktorú pripravujeme v novozriadenom kultúrno-vzdelávacom centre Litterra v Revúcej po rekonštrukcii budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia, ktorá z rozhodnutia zriaďovateľa – Banskobystrického samosprávneho kraja hľadala nové využitie,“ objasnil Jozef Balužinský, riaditeľ neziskovej organizácie Litterra v Revúcej, ktorej zakladateľom je Banskobystrický samosprávny kraj.

Súťaž je vyhlásená v štyroch kategóriách: (1) amatéri od 10 do 15 rokov, (2) amatéri od 15 do 25 rokov, (3) amatéri nad 25 rokov a (4) profesionáli, ktorých práce už boli publikované a hodnotené, bez obmedzenia veku. Práce je možné zasielať buď nakreslené rukou a oskenované, alebo spracované v grafickom programe, v rozsahu jednej A4 do 30. októbra 2022 prostredníctvom online prihlášky na tomto odkaze.

Pre autorov víťazných prác sú pripravené zaujímavé vecné ceny. Z víťazných prác vznikne nová putovná výstava. Prezentovaná bude postupne v Revúcej, v Múzeu Prvého slovenského gymnázia – od 3. decembra do konca januára 2023, a následne postúpená do miest Tisovec a Hnúšťa do konca mája 2023, kedy mesto kultúry v Revúcej skončí. Víťazné práce sa zároveň stanú trvalou súčasťou zbierkového fondu inštitúcie Litterra. Formáty komiks a rozprávka sú v ročníku 2022 prvýkrát aj súčasťou legendárnej Ceny Gustáva Reussa, súťaže v písaní sci-fi a fantasy poviedok, ktorú Mestské kultúrne stredisko v Revúcej obnovilo v roku 2021 po 11 rokoch nultým ročníkom.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross