No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Atrium Art: Marián Čekovský - Raz ma v Rimavskej aj ostrihali...

7. júna 2009 |  | 

Hráč na klávesové nástroje, skladateľ, producent, kapelník a v neposlednom rade výborný zabávač a šoumen Marián Čekovský patrí v súčasnosti bezpochyby k najvyťaženejším domácim hudobníkom.

Vymenovať s ktorými hudobníkmi česko - slovenskej hudobnej scény pôsobil, s kým hral, produkoval, by bolo na dlhý zoznam. Marián Čekovský alias „Čeko“  uzavrie skvelý open air festival divadla a hudby Atrium Art, v redute Čierneho orla na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote v nedeľu, 28.júna, o 21.30 hod.

Čeko, Teba zohnať je riadna fuška. Buď nahrávaš v štúdiu alebo koncertuješ. (Nám sa to však nakoniec podarilo a medzi RS a KE pomocou mobilu a diktafónu vznikol tento rozhovor. – pozn. autora). Zistili sme, že sa v Rimavskej zvykneš zastaviť, že tu máš priateľov. Je to pravda?

- Áno, mám tu pár priateľov – Heidyho, Heňu, ktorí ma pred 7 rokmi oslovili, či by som pre jednu firmu, ktorá predáva kamióny, nenahral zopár reklamných spotov do rozhlasu. Bola to zaujímavá spolupráca, najmä kvôli ľuďom, ktorých som spoznal. Počas nej vznikli spoty Mám psa navigovaného a Koža, klíma a DPH a ďalšie.

.

[audio:http://www.rimava.sk/wp-content/uploads/2009/06/ceko_track.mp3]

.
A čo je na tomto meste ešte zaujímavé, stále v ňom pri odchode zablúdim.

Veď Rimavská Sobota je jedna hlavná ulica a z nej odbočíš zľahka, kam potrebuješ...
- Áno, hlavná ulica s množstvom podulíc, ktoré sa tvária ako výpadovky a zlákajú ma. Mám preto z Rimavskej Soboty menšiu fóbiu a súčasne mám toto mesto rád. Ozaj, raz ma tu aj ostrihali a dobre – u Eni.

Na čom teraz pracuješ ?
- Filmová tvorba, hudba k filmu a dokončili sme s niekoľkými mladými talentami album -  Via Lucis – Cesta svetla. Bude na nej spievať, okrem iných zaujímavých spevákov, aj talentovaný  Vilo Csontos. Je to taký gospelový projekt. Album je už hotový, čaká na svoje vydanie a potom krst.

Keď spomínaš filmovanie a hudbu k filmu, myslíš tým slovenský horor Fabrika smrti?  Skupina mladých ľudí v ňom bojuje so psychopatickým vrahom o svoj život. Hrajú v ňom aj herečka Táňa Pauhofová,  Pyco, speváčka Tina, raper Rytmus  a ďalší...
- Áno  ten. Aj si zahrám, aj skladám hudbu k nemu.

.
.
.
 Čekovský je „multi“. Vraj vie hrať na všetko, je herec, spevák i  šoumen. S čím prídeš na festival Atrium Art?
- Plánujem prísť so svojimi hosťami - Henrym Tóthom a ďalšími. S ktorými, to je zatiaľ prekvapenie, ale zahráme a zaspievame to najlepšie z našej 12-ročnej tvorby. Budú to moji spolupútnici, s ktorými robíme muziku už roky, s myšlienkou Music for ever:-)
Verím, že vás príjemne prekvapíme a súčasne ponúkneme hudbu ako liečivý proces.
.
 Liečivý proces v priamom prenose?
- Áno, predvedieme, ako sa dá liečiť ľudí hudbou, napríklad smútok v duši. Lepší výraz, ako „smútok“ je myslím „splín“. ( Z angl. spleen - smutná nálada alebo melancholická skleslosť. – pozn. autora)
..
Hm, zaujímavé. O dôvod viac sa na Teba tesiť.  Juraj Burian Band, BKK Trio – (mágovia Buntaj, Gašpar, Tatár) veľa divadla a dobrej hudby, Smola a Hrušky, Puding pani Elvisovej, Silvia Josifoska, Lucia Lužinská...s bodkou Marian Čekovský. Myslíš, že môže byť ?
- Je to veľmi dobrá zostava, je v nej celý slovenský umelecko- hudobný svet. Sú v nej východniari, západniari, stredoslováci. Teším sa.
 
Ďakujeme za rozhvor.
  Pre Rimava.sk sa s Marianom Čekovským rozprávala Darja

 

Festival Atrium Art sa koná už 5- ty rok v čarokrásnej redute budovy Čierneho orla na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote 25. až 28. júna. Zo známych hudobníkov pred rokom na ňom vystúpili J.D.Šošoka, Adriena Bartošová, Komajota, U.K.N.D., Close Harmony Friends, Sto múch a ďalší známi slovenskí umelci a divadelníci. Open air festival Atrium Art je alternatívneho už profesionálneho charakteru. Organizuje ho Mestské kultúrne stredisko, OZ Oxymoron, Spojená škola, Základná umelecká škola a GMOS. Na festival organizátori pripravujú tradične pre deti, teenagerov, ale aj náročných poslucháčov  divadelné a hudobné produkcie. Tohtoročný playlist bude najkvalitnejším  v histórii festivalu.

 

Bližšie info na oficiálnej stránke festivalu: www.atriumart.rimava.sk

Tešíme sa na Vás

.

 PR - Rozhovor

 

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross