No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Blížia sa dni mesta Poltár. Na pódiu vystúpia Heľenine oči, Peter Bič Project, Mafia Corner, Marcela Laiferová či Peter Stašák + PROGRAM

12. septembra 2022 | | |  | 
Foto ilustračné. Zdroj: mesto Poltár

POLTÁR - Oslavy dní mesta sú pripravené už na tento víkend (16. - 18. 9.). Majú byť mozaikou prezentácie dejín mesta, kedy prostredníctvom výstav, workshopov, tematicky zameraných diskusií a sprievodných vystúpení vyrozprávajú príbeh Poltára.

Návštevníci sa môžu tešiť na štyri brány, ktoré ich zavedú do sveta remeselných trhov, ľudových tradícií a koncertov. Podujatie sa slávnostne začne historickým sprievodom, po ktorom bude nasledovať bohoslužba v Kostole sv. Cyrila a Metoda.

Článok pokračuje pod reklamou


Históriu mesta zachytí expozícia archívnych fotografií vo vestibule kultúrneho domu a na Námestí osloboditeľov. Podľa slov primátorky prinesie Poltárčanom kus histórie a čias minulých. „Vďaka nej si budeme môcť zaspomínať na generácie našich starých i prastarých rodičov,“ uviedla primátorka Martina Brisudová.

Na hostí čakajú vystúpenia a prezentácia rôznych umelcov, umeleckých súborov a občianskych združení. Ako uviedli z kancelárie primátorky Martiny Brisudovej, najväčším ťahákom trojdňových osláv budú skupiny Heľenine oči v piatok a v sobotu Peter Bič Project.

V programe sa nachádzajú aj zvučné mená ako Mafia Corner, Cico Band a Rene Rendy. Súčasťou dní mesta budú aj netradičné vizuálne efekty ako ohňová šou v podaní skupiny historického šermu URSUS či laserová šou.

Seniorov potešia nestarnúce evergreeny v podaní Marcely Laiferovej a Petra Stašáka. Pre najmenších je pripravených množstvo atrakcií a zábavy ako hrad na skákanie, tvorivé dielne a sobotné vystúpenie Paci Pac.

Samospráva si v sobotu pripomenie najväčšie osobnosti. V tento deň sa uskutoční slávnostné odhalenie Mohyly padlého hrdinu Ladislava Žiláka, ktoré bude sprevádzať pietny akt kladenia vencov s vojenskými poctami. Ešte predtým budú v obradnej sieni udelené ceny primátorky mesta a medzi nimi aj ocenenie in memoriam pre spomínaného vojnového hrdinu.

Článok pokračuje pod reklamou


Počas dní mesta sa odprezentujú aj rómski talentovaní hudobníci, ožije kultúra rómskych obyvateľov a ich tradície doplnené ochutnávkou tradičného rómskeho jedla, ktoré je rozšírené na celom území a má mnoho variácií. Návštevníci podujatia tak budú mať možnosť spoznať tie najznámejšie špeciality ako gója, marikľa, teteliky a pašvare.

Pripravený bude aj Gombovecfest, ktorý symbolizuje tradičnú regionálnu kuchyňu, v ktorej výroba gombovcov - slivkových gúľ s makovou posýpkou - nikdy nechýbala.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross