No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Bohatý Advent s rimavskosobotským Mestským kultúrnym strediskom

30. novembra 2008 |  | 

Na adventných vencoch v mnohých domácnostiach sa rozhorela prvá svieca. Len pár dní nás teda delí od príchodu Vianoc, sviatkov lásky a pokoja.
V predvianočnom duchu sa nesie aj pestrá paleta kultúrnych podujatí, ktoré pre nás na nasledujúce obdobie Adventu pripravilo Mestské kultúrne stredisko (MsKS) v Rimavskej Sobote.

Tradičný vianočný galaprogram kolektívov a krúžkov, ktoré pracujú pri MsKS sa pod názvom „Radostné Vianoce“ uskutoční vo štvrtok, 4. decembra o 18.00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry. Tento rok sa po prvý krát predstaví miešaný spevácky zbor Blaha Lujza, vystúpi dychová hudba Sobotienka, čerstvý oslávenec svojho 50-ročného jubilea a chýbať nebude ani známy spevácky zbor Bona Fide a vokálne Kvarteto. Svoju choreografiu predvedie veľmi úspešný a obľúbený klub tanečného športu Impulz, ktorý pod vedením špičkových tanečných pedagógov navštevuje 50 členov rôznych vekových kategórií. Okrem toho sa na pódiu vystriedajú folklórne súbory Rimavan, Új Gömör, Podkovička a Kis Gömör.

V Mestskej galérii na Hlavnom námestí sa v piatok, 5. decembra o 17.00 hod. uskutoční vernisáž výstavy s názvom Olejomaľba, ktorá potrvá do konca januára budúceho roka.

V galérii Ganevia v Dome kultúry bude 9. decembra pri príležitosti životného jubilea reštaurátora Jána Pivovarčiho sprístupnená jeho výstava „Alchýmia umenia“. Zaujímavosťou je, že slávnostnou bude finisáž, teda ukončenie výstavy, naplánované na 9. januára 2009.

Rimavskosobotská Mestská galéria pripravila vianočné tvorivé dielne pre mamy a ich ratolesti. V sobotu, 13. decembra od 14.00 hod. sa pod vedením lektoriek Evy Talianovej a Nadi Mihaľovej bude maľovať na hodváb či vyrábať vianočné ozdoby z hliny a papiera. Na všetkých vraj čaká aj predvianočný galerijný punč...

Z „divadelného súdka“ stojí za pozornosť predstavenie ochotníckeho súboru dospelých DIVOSUD, ktorý uvedie premiéru hry Výklad. Jej autorkou je rimavskosobotská poetka, prekladateľka, prozaička a rozhlasová autorka Marta Hlušíková, ktorá hru napísala priamo „na kožu“ divadelného súboru. Vo veselohre o aktuálnych spoločenských problémoch účinkuje nestor súboru Pavel Belán, Helena Chrenková a Dominika Jankulárová. Hru pre javisko upravil a režijne naštudoval Ľubomír Šárik. Výklad v podaní súboru DIVOSUD uvidíte v pondelok, 15. decembra o 18.00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry.

V nasledujúci deň, 16. decembra o 19.00 bude Mestská galéria v Rimavskej Sobote hostiť známe sláčikové kvarteto Pressburger Quartett, ktoré absolvovalo množstvo úspešných koncertov na domácich i zahraničných pódiách. Ich repertoár zahŕňa diela od baroka až po hudbu 20. storočia.
Predvianočnú atmosféru spestria aj Zabíjačkové hody na Hlavnom námestí spojené s kultúrnym programom. V stredu, 17. decembra od 11.00 hod. sa bude opekať prasa v „mega žehličke“, pripravené budú zabíjačkové špeciality, klobásy, jaternice či laci pečene.
Ak sa už aj vám zbiehajú slinky, určite si pravé zabíjačkové hody nenechajte ujsť.
Decembrovú ponuku kultúrnych akcií v Rimavskej Sobote nájdete aj v našom kalendári podujatí.

Radostné vianoce


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross