No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Budovu, ktorá viackrát vyhorela, zrekonštruujú za viac ako pol milióna. Bude žiť kultúrou

12. januára 2021 |  | |

Banskobystrický samosprávny kraj už má schválený rozpočet na tento rok. Hneď niekoľko položiek sa týka Rimavskej Soboty. V oblasti kultúry vyniká rekonštrukcia Domu osvety.

Sála by mala byť zrekonštruovaná do konca roka

Dom osvety, ktorý sa nachádza v súčasných priestoroch v správe Gemersko-malohontského osvetového strediska na ulici Jesenského v Rimavskej Sobote, sa dočká rekonštrukcie za viac ako 600-tisíc eur. Pre Rimava.sk to potvrdila Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Článok pokračuje pod reklamou



„Objekt je v súčasnosti vo veľmi zlom a nevyhudujúcom stave, najmä divadelná sála, ktorá pred niekoľkými rokmi vyhorela,“ povedala ďalej s tým, že v súčasnosti budovu nie je možné využívať na žiadne organizovanie kultúrno-spoločenských podujatí pre verejnosť. V budúcnosti sa to však má zmeniť. „Čiastočne sú využívané priľahlé miestnosti ako napr. tvorivá dielňa, alebo kancelárie na prenájom,“ dodala Štepáneková.

Kompletnou rekonštrukciou prejde celý objekt od divadelnej sály, cez šatne, toalety, kancelárske a vstupné priestory. BBSK už investoval finančné prostriedky do rekonštrukcie strechy a výmeny okien.

„Rekonštrukčné práce máme záujem začať realizovať čo najskôr, ale všetko bude závisieť od pandemickej situácie na Slovensku. Žiadosť na realizáciu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác už bola predložená oddeleniu verejného obstarávania Úradu BBSK,“ informovala ďalej. Termín ukončenia stavebných prác je však podľa nej momentálne ťažko stanoviť. Kraj však verí, že stavba bude ukončená najneskôr do konca roka 2021.

Po rekonštrukcii bude objekt slúžiť potrebám osvetového strediska – budú sa v ňom organizovať kultúrno-spoločenské a výchovno-vzdelávacie podujatia na miestnej a regionálnej úrovni. „Priestor je určený na rozvoj a prezentáciu kultúry a k dispozícii ho radi dáme aj iným subjektom, ktoré o jeho využitie na tieto účely prejavia záujem,“ zakončila Lenka Štepáneková.

Budova vyhorela trikrát, kedysi v nej bola diskotéka

„Za toto bojujeme už niekoľko rokov, možno aj sedemnásť,“ povedala pre Rimava.sk riaditeľka GMOS Darina Kišáková. Sála objektu je nevyužívaná aj preto, lebo niekoľkokrát vyhorela. „Boli tam tri požiare. Po revolúcii tam bola zriadená diskotéka,“ vysvetlila ďalej. Objekt bol podľa nej v prenájme. Naposledy v ňom horelo asi pred dvadsiatimi rokmi.

„Tá sála je však úžasná, je tam nádherná akustika. Čo sa týka našej činnosti, tak tam budeme môcť robiť nespočetné množstvo akcií, podujatí,“ dodala riaditeľka Kišáková s tým, že objekt začali postupne opravovať. Išlo však len o čiastkové opravy – výmenu okien, vchodových dvier a radiátorov.

„To však bolo málo. V roku 2019 sa vypracovala projektová dokumentácia. Je tam kompletná rekonštrukcia celej sály tak, aby mohla slúžiť verejnosti,“ doplnila. Ako však ďalej prezradila, tento rok sa uskutoční len prvá etapa rekonštrukcie. „V druhej etape sa má robiť fasáda, ráz budovy ostane zachovaný. Budova bola kolaudovaná v roku 1930,“ informovala Darina Kišáková. Okrem toho bude urobené oplotenie a vnútorný dvor. Termín uskutočnenia druhej etapy však zatiaľ stanovený nie je.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross