No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Z bývalej židovskej modlitebne by chceli urobiť Sieň Krištáľového krídla

15. augusta 2021 | | |  | 

POLTÁR – Z bývalej židovskej modlitebne by sa mala stať Sieň Krištáľového krídla. Objekt, do ktorého sa už dávno zahryzol zub času, by tak mohol získať novú podobu.

Budova bývalej židovskej modlitebne sa nachádza v blízkosti evanjelického kostola a mestského múzea na Ulici družby. Trvalo niekoľko minút, kým sme ju našli. Ochotní domáci by aj poradili, kde sa nachádza, no na takých, ktorí to aj vedeli, sme nenatrafili hneď. Bývalú modlitebňu totiž neoznačuje žiadna tabuľka.

Článok pokračuje pod reklamou



Vedú k nej rozbité schody a ani sama budova nie je na prvý pohľad v lepšom stave. Poltárska samospráva s ňou ale má plány. „Sieň Krištáľového krídla – dostane názov podľa ocenenia určenej osobnostiam, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadny úspech. Návrhárom Krištáľového krídla bol pán Ladislav Višňovský, obyvateľ mesta Poltár. Pán Višňovský bol úspešným dizajnérom skla v sklárňach v Poltári a okrem spomínanej ceny navrhoval kolekcie, ale aj väčšie kusy skla, rôzne vázy, misy a karafy,“ uviedlo pre Rimava.sk mesto Poltár.

Bývalá židovská modlitebňa sa nachádza v blízkosti mestského múzea.

Bývalá židovská modlitebňa by mala byť aj vo svojom využití spätá s umením a aj so sklom, ktoré má v meste a regióne bohatú tradíciu. „V rámci sklárstva by v sieni mala byť vystavená napríklad aj Zlatá Zuzana, ktorá bola vytvorená sklárskym majstrom Jozefom Staníkom v neďalekej obci Zlatno. Vzhľadom na spoločenskú miestnosť, ktorá sa bude v budove nachádzať, nájde Sieň Krištáľového krídla využitie aj pri konaní rôznych koncertov a výstav. Uplatnenie tu nájdu regionálni umelci, ale aj mladé talenty z našej Základnej umeleckej školy v Poltári,“ informujú ďalej.

Budova, ktorá pôvodne slúžila ako židovská modlitebňa, bola postavená v priebehu 19. storočia. Z historických záznamov podľa informácií z mestského úradu komunitu tvorilo 33 členov. V budove vedľa modlitebne v dnešnom mestskom múzeu býval rabín. „Údaj o presnom počte židov, ktorí bolí odvlečení z Poltára, nemáme. Pred deportáciami sa snažili zachrániť rôznymi spôsobmi. Viacerí sa dali pokrstiť za evanjelikov, no niektorí utiekli,“ uviedlo ďalej mesto s tým, že podľa ich informácií, sa nevrátil ani jeden.

Čo sa týka samotnej budovy modlitebne, nachádzal sa v nej malý oltárik a balkón. „Tieto informácie pochádzajú od staršieho obyvateľa nášho mesta pána Milana Baláža. Po vojne, v čase socializmu, budovu prebrala organizácia SZM (Socialistický zväz mládeže). Stretávali sa tam mladí, ktorí tam trávili svoj voľný čas,“ dodalo k histórii bývalej modlitebne mesto. Okrem akcií mladých sa tam konali aj školenia a posedenia.

Po roku 1989 budova zostala bez väčšieho záujmu a využitia. Čo možno konštatovať je fakt, že budova so sebou nesie kus histórie a kultúry. „Pre mesto Poltár rekonštrukcia židovskej synagógy predstavuje úctu k histórii mesta a obetiam holokaustu,“ vysvetlila ďalej samospráva.

Rekonštrukcia tohto objektu by mal byť hradená na základe výzvy „Rekonštrukcia verejných budov“ z Fondu obnovy. „Dátum začatia rekonštrukčných prác je preto viazaný na vyhlásenie tejto výzvy,“ uzavrelo mesto Poltár.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross