No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Čaká nás druhý ročník podujatia Rimavská Sobota – mesto tolerancie štyroch etník

13. októbra 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Nasledujúci utorok (18. 10.) nás v Rimavskej Sobote čaká druhý ročník projektu „Rimavská Sobota – mesto tolerancie štyroch etník II". Prvý ročník, ktorého iniciátorom bol lekár Dušan Rybár, sa uskutočnil ešte v roku 2018.

Cieľom celodenného podujatia je upriamiť pozornosť na kultúru menšín a etnických skupín žijúcich v regióne s osobitným dôrazom na židovskú, rómsku a maďarskú komunitu a upozorniť na prejavy extrémizmu a intolerancie.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako informovali predsedníčka Anna Tömösváryová a podpredsedníčka Mária Rybárová zo Židovskej náboženskej obce v Rimavskej Sobote, v rámci projektových aktivít sa doobeda žiaci zo stredných škôl v R. Sobote a z Tisovca zúčastnia divadelného predstavenia Nové divadlo Nitra: Anna Franková, ktoré získalo cenu Dosky za najlepší ženský herecký výkon v roku 2017.

"Pre týchto žiakov uskutočníme besedu so spisovateľom Szántó T. Gáborom v súvislosti s úspešným čierno-bielym filmom Ferenca Töröka 1945, ktorý natočili na základe jeho novely Hazatérés (Návrat domov)," uviedli.

Program bude ďalej pokračovať prehliadkou židovského cintorína o 15-tej hodine so sprievodným slovom organizátorov a o 18-tej hodine si v divadelnej sále Domu kultúry môže verejnosť vypočuť koncert s názvom Stretnutie dvoch hudobných kultúr. Vystúpia Pressburger Klezmer Band a kvarteto miestneho Súkromného hudobného konzervatória.

Vstup na všetky programy pre mládež bude zdarma. Vstupné pre širokú verejnosť na večerný koncert bude 5 eur.

Organizátorom podujatia je Židovská náboženská obec Rimavská Sobota. Spoluorganizátorom je Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota a Kino Orbis. Program je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross