No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Cez víkend nás v Meste kultúry 2022 čaká putovanie za pokladmi geológie, výstava časopisu Slniečko aj návšteva rodiska najznámejšieho rozprávkara

22. septembra 2022 | | |  | 

REVÚCA - Predposledný septembrový týždeň sa v Meste kultúry 2022 nesie v duchu rozprávkovo magického čísla 3. Počas nasledujúceho víkendu sa uskutoční už tretie pokračovanie série podujatí Putovanie za rozprávkami.

"Tentoraz sa vyberieme do rodiska priekopníka slovenských rozprávok, Pavla Dobšinského – do Slavošoviec. Širokú verejnosť tiež pozývame na v poradí tretie zážitkovo-poznávacie putovanie za pokladmi baníctva a geológie Gemera, Mining walk po hornom Gemeri. Do tretice sa v aktuálnom týždni uskutoční vernisáž výstavy ilustrácií Slniečkový krasohľad, pri príležitosti 95. výročia prvého vydania detského časopisu Slniečko," informoval Martin Pižem za Mesto kultúry Revúca 2022.

Článok pokračuje pod reklamou


Ešte podrobnejšie informácie vrátane presných časových harmonogramov podujatí môžete nájsť na oficiálnej webovej stránke projektu Prepni na Revúcu.

Prinášame vám prehľad podujatí organizovaných v rámci Mesta kultúry Revúca 2022 v 17. týždni od 19. do 25. septembra 2022.

"Tento týždeň našimi podujatiami opäť podporíme hlavnú identitu regiónu Gemer, ktorá tkvie v čarovných rozprávkach a magickej krajine plnej podzemných pokladov, ktoré v minulosti priniesli slávu a bohatstvo tomuto regiónu," uviedla Iveta Niňajová, programová líderka projektu “Prepni na Revúcu”.

MINING WALK PO HORNOM GEMERI

Čas a miesto: sobota 24. septembra od 9:00 do 17:00 hod., horný Gemer.

Najbližšiu sobotu 24. septembra pozývajú všetkých priaznivcov geológie a baníctva na tretie zážitkovo -poznávacie putovanie za pokladmi geológie a baníctva na Gemeri, Mining walk. Po dvoch predošlých putovaniach zameraných na dolný a stredný Gemer sa tentoraz vyberiete do severnej časti regiónu a mozaika geológie a baníctva Gemera bude tak kompletná.

Navštívite opustené, ale aj doposiaľ ťažené ložiská rudnej a nerudnej ťažby na pomedzí Gemera a Spiša. Prezriete si exponáty Zážitkového centra Sentinel v Rožňave s unikátnymi banskými strojmi a vzácnymi minerálmi z gemerskej oblasti. Ako bonus si budú môcť účastníci priamo v teréne nájsť svoj vlastný minerál – napríklad rodonit, spessartín, malachit, azurit, chryzotil, granát či demantoid. Sprievodcom putovania bude už tradične geológ Peter Varga z OZ Cesta minerálov, ktorý so zanietením rozpráva o nerastoch a mineráloch Gemera a tiež ich sám hľadá a nachádza.

Trasa putovania: Revúca – Čučma – Nižná Slaná – Dobšiná – Revúca. Doprava účastníkov je zabezpečená autobusom. Bližšie organizačné pokyny môžete nájsť na webe Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


SLNIEČKOVÝ KRASOHĽAD

Čas a miesto: sobota 24. septembra o 18:00 hod. (vernisáž), Litterra.

Časopis Slniečko, ktorý formoval niekoľko generácií slovenských detí, oslavuje tento rok 95 rokov. Je tak najstarším umeleckým mesačníkom pre deti u nás. Jeho bohatú históriu a umelecko-vzdelávací prínos si v Revúcej v spolupráci s Literárnym informačným centrom a redakciou časopisu Slniečko pripomeniete putovnou výstavou „Slniečkový krasohľad“. Výstava predstavuje vznik časopisu, redakčný tím i obľúbené rubriky, ktoré si na jeho stranách našli svoje miesto. Autorkou názvu a grafického prevedenia výstavy je Kristína Soboň, libreto k výstave pripravila šéfredaktorka časopisu Slniečko, Ľubica Kepštová a realizáciu výstavy zastrešil Juraj Žilinčár.

Výstava bude doplnená o ilustrácie z detských kníh známeho rozprávkara a hudobníka Braňa Jobusa a ilustrácie slovenského umelca Filipa Horníka z knihy Príbehy veselého kamaráta Jožka Mrkvičku od Jána Púčeka. Výstava bude po vernisáži v Revúcej otvorená až do 30. novembra, každý deň okrem pondelka a soboty od 16:00 do 19:00 hod. V prípade záujmu o sprístupnenie výstavy mimo bežných otváracích hodín ich môžete kontaktovať na telefónnom čísle - 0947 925 841.

Viac informácií o výstave môžete nájsť na webe Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


PUTOVANIE ZA ROZPRÁVKAMI DO SLAVOŠOVIEC

Čas a miesto: nedeľa 25. septembra, 15:00 – 18:00 hod., Slavošovce.

Región Gemer – to sú rozprávky. Nielen vďaka najznámejšiemu a najvýznamnejšiemu slovenskému rozprávkarovi Pavlovi Dobšinskému, ale aj vďaka zabudnutému autorovi Samuelovi Reussovi, ktorý pred 200 rokmi v Revúcej založil prvú verejnú knižnicu na Slovensku. Sériou nedeľných besied Putovanie za rozprávkami so súčasnými rozprávkarmi, čítaním ich autorských kníh a stretnutí s ilustrátormi chcú vrátiť na Gemer „ducha rozprávok“.

Tretie Putovanie za rozprávkami nás zavedie do Slavošoviec, rodiska Pavla Emanuela Dobšinského (1828 – 1885). Stretneme sa a pozhovárame sa tu so šéfredaktorkou detského časopisu Slniečko, Ľubicou Kepštovou a mladým prešovským rozprávkarom Dávidom Dziakom. Pani Kepštová nám bude čítať z časopisu Slniečko a z knihy Ondreja Sliackeho, „Najkrajšie slovenské povesti“ (2021, Matica slovenská). Na ukážku prinesie aj najstaršie vydanie Slniečka z roku 1927 a porozpráva, ako na stránkach Slniečka vznikla obľúbená detská rozprávková postava Smelý zajko.

Dávid Dziak predstaví svoju autorskú knihu „Poď do rozprávky“, knihu poľskej autorky Iwony Kmielewskej „Dvaja ľudia“ a knižku „Zázraky“ od Valentína Šefčíka. Popri diskusii s hosťami a čítačke kníh sa budú môcť detskí návštevníci zapojiť do improvizovanej rozprávkovej dielničky s bábkohercom.

Doprava účastníkov do Slavošoviec je zabezpečená autobusom. Bližšie organizačné pokyny môžete nájsť na webe Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross