No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Chýba vám umenie? Miestne múzeum a galéria pozývajú na nové výstavy

20. apríla 2021 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Múzeá a galérie boli pre pandémiu približne od polovice decembra zatvorené. Opatrenia sa začali tento týždeň uvoľňovať a zelenú dostali aj výstavy. V Gemersko-malohontskom múzeu oddnes návštevníkov čakajú dve nové výstavy, Mestská galéria v Rimavskej Sobote si pre milovníkov umenia pripravila jednu vernisáž.

Ich najstaršie vajíčko je z roku 1889

Prvou výstavou, spolu s výstavou venovanou jaskyniam v Gemeri-Malohonte je výstava s názvom Pôvab kraslíc, zo zbierok Gemersko-malohontského múzea. Výstava je verejnosti sprístupnená od 20. apríla 2021 a potrvá do 13. júna 2021.

Článok pokračuje pod reklamou



„Na výstave je, okrem iného, prezentované najstaršie vajíčko nachádzajúce sa v zbierkovom fonde múzea, datované rokom 1889. Je to zároveň aj najstaršie datované vajíčko vo fondoch ostatných múzeí na Slovensku. Nájdeme tu i jedno staršie vajíčko z Dobšinej, ktoré je súčasťou zbierky už od roku 1882. Je zdobené technikou vyškrabovania do predtým zafarbenej škrupiny. Ako ojedinelé a zvláštne zbierkové predmety  múzeum spravuje aj jedno sklené, drevené a mramorové vajíčko,“  uvádzajú Ľudmila Pulišová, etnologička GMM, a Oľga Bodorová, riaditeľka GMM a etnologička.

Múzeum disponuje početnou zbierkou veľkonočných vajíčok či kraslíc, pričom zo zemepisného hľadiska najviac zastúpenými lokalitami regiónu sú Zacharovce, Dobšiná (obývaná tromi etnikami: Maďarmi, Slovákmi a Nemcami), Bátka, Nižná Pokoradz, Nižná Káloša a Rimavská Sobota.  „Dnes sa v zbierke nachádza 200 kusov veľkonočných vajíčok,“ dodalo múzeum s tým, že výstavu opäť sprístupňujú po dvadsiatich rokoch.

Návštevníci si na výstave môže pozrieť kraslice zdobené rôznymi technikami, ako napríklad vyškrabovanie, batikovanie, maľovanie, otláčanie listov, oblepovanie slamou, voskovanie a obháčkovanie. Výnimočné sú aj okované vajíčka, ktoré sú zdobené dodnes neprebádanou technikou.

Výstava je verejnosti sprístupnená od 20. apríla 2021 a potrvá do 13. júna 2021.

Svetové dedičstvo v hĺbkach Zeme

Medzinárodná speleologická únia s vedomím UNESCO vyhlásila rok 2021 za Medzinárodný rok jaskýň a krasu. Pri tejto príležitosti sprístupní Gemersko-malohontské múzeum od 20. apríla 2021 výstavu Svetové dedičstvo v hĺbkach Zeme. Výstava predstaví návštevníkom jaskyne Slovenského krasu a nadväzujúceho Aggteleckého krasu v Maďarsku, ktoré boli v roku 1995 zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Výstava potrvá do 31. augusta 2021.

„Hlavným cieľom tejto výstavy je prezentovať jaskyne svetového dedičstva verejnosti a dostať do jej povedomia hodnoty, ktoré s nimi spájame, čo je jednou zo základných foriem ich ochrany. Jedinečné krasové územia sú špecifické a veľmi citlivo reagujú na všetky zmeny, ktoré spôsobuje znečisťovanie životného prostredia,“ povedala o výstave Monika Gálffyová, biologička GMM.

Návštevníci výstavy lepšie spoznajú geológiu a povrchové krasové javy týchto území, morfológiu a výplň jaskýň, život v jaskyniach, ich vzťah s človekom a jaskyne Domica, Baradla, Dobšinskú ľadovú jaskyňu, Gombaseckú, Jasovskú, Ochtinskú aragonitovú, Krásnohorskú jaskyňu a jaskyne Béke, Vass Imre, Kossuth, Meteor a Esztramos.

Zootopia v Mestskej galérii

Mestská galéria v Rimavskej Sobote oddnes sprístupňuje vernisáž Zootopia, ktorej autor je Juraj Rattaj. Podľa kurátora výstavy a kultúrneho antropológa Roberta Repku Zootopia skúma, čo spôsob utvárania krajiny a pavilónov v zoologických záhradách hovorí o súčasných mechanizmoch moci a epistemologických rámcoch, ktoré definujú našu spoločnosť.

Článok pokračuje pod reklamou



„Rovnako ako zoologická záhrada, technické prostredie zootopie je redukované na plnenie určitej funkcie a je tak v prvom rade utilitárne. Historicky, človek zvieratá skrotil, domestifikoval a využíval pre svoj prospech. Aj v tomto prípade je zviera opäť zredukované na mechanizmus, stroj, ktorý napĺňa faustiánske sny západného človeka po modernite, moci, poznaní a rozvoji. Zároveň reprezentuje ekosystém, determinuje hierarchický vzťah medzi vzájomne interagujúcou prírodou a kultúrou,“ tvrdí o výstave Robert Repka.

Na prehliadku znovuotvorenej výstavy Juraja Rattaja sa môžete prísť pozrieť od pondelka 19. apríla do utorka 27. apríla 2021, od pondelka do piatka v čase od 9.00 – 17.00 hod.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross