No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Čím žije revúcke Mesto kultúry 2022? Čaká nás workshop Pojazdný recyklátor, koncert Hudba poézie, zážitkové putovanie po strednom Gemeri a mnoho ďalšieho

23. augusta 2022 | | |  | 

REVÚCA - Prinášame vám prehľad podujatí organizovaných v rámci Mesta kultúry Revúca 2022 v 13. týždni od 22. do 28. augusta 2022.

V aktuálnom 13. týždni od 22. augusta do 28. augusta sa môžete tešiť na workshop Pojazdný recyklátor, na ktorom sa naučíme viac o kreatívnych možnostiach využitia odpadu, koncert klasickej ranobarokovej hudby Le nuove musiche – Hudba poézie v evanjelickom kostole v Chyžnom, divadelné predstavenie Niekoľko skíc k vlastnej samovražde v podaní košického Divadla Na Peróne, v poradí druhé zážitkové putovanie po stopách baníctva a geológie Gemera Mining walk po strednom Gemeri, ochutnávku kávy spojenú s jazzovým koncertom v netradičnom prostredí baníckej osady Železník Cupping na Železníku a besedu so známymi súčasnými autormi a ilustrátormi rozprávok spolu s výtvarnou dielňou pre deti a živým hudobným sprievodom Putovanie za rozprávkami do Drienčan. Informoval o tom Martin Pižem za Mesto kultúry Revúca 2022.

Článok pokračuje pod reklamou


Pojazdný recyklátor

Čas a miesto: Štvrtok 25. augusta od 15:00 do 18:00 hod, areál Základnej umeleckej školy v Revúcej

Štvrtkový deň bude v ZUŠ Revúca patriť interaktívnemu workshopu pre rodiny s deťmi zameranému na kreatívne nakladanie s odpadom. Mladý umelec Igor Hanečák a jeho tím prinesú svoj jedinečný Pojazdný recyklátor. Pomocou neho nám ukážu, ako je možné z „odpadu“ vytvoriť nové, originálne výrobky s rôznorodým využitím. Takisto predstavia hru „recyklopédia“ plnú zábavy. Deti sa budú môcť do všetkých aktivít priamo zapojiť, hravou formou si vyskúšať prácu s odpadom a popri tom sa veľa nového dozvedieť.

Tím projektu Recyklátor sa bude od 10:00 venovať deťom denného detského tábora Slniečko, ktorý organizuje Základná umelecká škola v Revúcej. Následne od 15:00 do 18:00 hod. bude workshop otvorený pre širokú verejnosť. Viac aktuálnych informácií o podujatí môžete nájsť na facebookovej stránke udalosti.

Le nuove musiche - Hudba poézie

Čas a miesto: Piatok 26. augusta o 17:00 hod., evanjelický kostol v Chyžnom

"Na konci pracovného týždňa pozývame priaznivcov klasickej hudby do evanjelického kostola v obci Chyžné, kde sa uskutoční jedinečný koncert ranobarokovej madrigalovej hudby v podaní ansámblu Le nuove musiche. Päť fenomenálnych spevákov predvedie diela talianskych skladateľov Claudia Monteverdiho a Sigismonda d'Indiu. Predstavia nám madrigal vo všetkých jeho podobách. Spevákov bude doprevádzať baroková harfa a chitarrone," uviedol Martin Pižem.

Ansámbel Le nuove musiche pod umeleckým vedením Jakuba Mitríka sa venuje interpretácii ranobarokovej, hlavne talianskej hudby na autentických barokových nástrojoch. Názov ansámblu v preklade znie „nová hudba“ a vyjadruje aj jeho dlhodobý cieľ – skúmať a uvádzať historickú, ale nepoznanú či málo známu hudbu, ktorá je pre slovenského diváka nová. Súbor pravidelne účinkuje na koncertoch a festivaloch doma i v zahraničí.

Vstupné na koncert je dobrovoľné. Pred koncertom o 15:30 hod. bude návštevníkom koncertu a širokej verejnosti sprístupnený aj blízky rímskokatolícky Kostol Zvestovania Panne Márii v Chyžnom z polovice 13. storočia, ktorý vďaka svojim vzácnym nástenným maľbám nedávno získal významnú európsku značku European Heritage Label, ako súčasť súboru pamiatok „Gemerské gotické kostoly“.

Všetky aktuálne informácie o koncerte budú zverejňované na facebookovej udalosti.

Divadlo Na Peróne - Niekoľko skíc k vlastnej samovražde

Čas a miesto: Piatok 26. augusta o 19:00 hod., sála Mestského domu kultúry v Revúcej

Okrem priaznivcov klasickej hudby si v piatok v Meste kultúry prídu na svoje aj milovníci divadla (v prípade záujmu je možnosť presunu priamo z koncertu na divadelné predstavenie). Divadlo Na Peróne z Košíc sa prvýkrát predstaví revúckemu publiku svojou divadelnou hrou Niekoľko skíc k vlastnej samovražde, ktorá je adaptáciou knihy Ruzká Klazika od Daniela Majlinga, rodáka z Revúcej. Jej príbeh je grotesknou fraškou o jednom zlom životnom rozhodnutí. Pod režisérskou taktovkou Jany Wernerovej sa na javisku odohráva paródia na umenie a na život, bez nánosu politických komentárov, pátosu či riešenia svetových problémov.

Vstupenky na predstavenie v cene 6 eur sú v predaji v pokladni Mestského kultúrneho strediska v Revúcej. Všetky aktuálne informácie o podujatí budeme zverejňovať na facebookovej stránke udalosti.

Mining walk po strednom Gemeri

Čas a miesto: Sobota 27. augusta, 9:00 – 17:00 hod., stredný Gemer

"Najbližšiu sobotu pozývame širokú verejnosť na druhé zážitkové putovanie po stopách baníctva a geológie Gemera, tentokrát po strednom Gemeri. Región Gemer dlhé storočia spoločensky a ekonomicky prosperoval vďaka svojmu nerastnému bohatstvu a s ním spojenej ťažbe rúd. Cieľom našich zážitkovo-poznávacích vychádzok je predstaviť zašlú slávu baníctva na Gemeri aj súčasným generáciám, ktoré sa s ňou už nemali možnosť stretnúť a skôr narodeným pamätníkom oživiť spomienky na túto éru," priblížil Martin Pižem.

Účastníci Mining walku po strednom Gemeri spoznajú banské štôlne, haldy, komíny, vysokú pec či múzeum minerálov. Dozvedia sa o svetovo významných mineráloch, ako je napríklad minerál goethit a s trochou šťastia si budú môcť zaujímavé minerály sami nájsť. Okrem toho sa zoznámia aj s faunou podzemia a po ceste za banskými dielami budú môcť obdivovať pekné výhľady. Sprievodcom po geologických lokalitách bude opäť profesionálny geológ Peter Varga z OZ Cesta minerálov, rodený Revúčan, ktorý vášnivo rozpráva o nerastoch a mineráloch Gemera, a tiež ich sám hľadá.

Trasa putovania po strednom Gemeri: Revúca – Jelšava – Rákoš – Rákošská Baňa, Červeňany – Sirk – Železník – Revúca. Zraz účastníkov bude o 9:00 hod. pred Mestským domom kultúry v Revúcej, kde bude pristavený autobus. Približný návrat je odhadovaný o 17:00 hod. Poplatok za výlet je 5 eur na osobu. Na podujatie je potrebná rezervácia cez online formulár na tejto webovej stránke v sekcii „Pridaj sa“ (formulár sa nachádza pod prihláškami pre dobrovoľníkov a do súťaží). V prípade problémov s prihlásením vám radi pomôžu na telefónnom čísle +421 947 925 841. Všetky aktuálne informácie o podujatí nájdete na facebookovej stránke podujatia.

Článok pokračuje pod reklamou


Cupping na Železníku

Čas a miesto: Sobota 27. augusta , 15:00 – 19:00 hod., Kino Stachanov, Železník

Ochutnávka výbornej kávy a jazzový koncert – to je kombinácia, ktorou sa najbližšiu sobotu pokúsia prilákať návštevníkov do banskej osady Železník. Podujatie Cupping na Železníku sa uskutoční ako podporná aktivita k tradičnému podujatiu Poklady Železníka, ktoré obyvatelia obce Sirk organizujú už niekoľko rokov.

"Ochutnávka kávy prebehne pod vedením pražiara Mateja Hamrana, ktorý je majiteľom pražiarne Spaceship Roastery so sídlom v Hurbanove. Cupping ponúkne účastníkom nielen ochutnávku kávy, ale aj čaj, zákusky a vedomostný kvíz o zaujímavých faktoch zo sveta kávy, jej výroby a spracovania," dodal Martin Pižem.

Podujatie bude od 18:00 sprevádzané koncertom hudobnej skupiny Jazz Trio z Revúcej. Táto skupina pôsobí od roku 2018 a je tvorená učiteľmi zo Základnej umeleckej školy v Revúcej, ktorí majú záľubu v jazzovej hudbe. Od svojich začiatkov koncertujú predovšetkým na domácej pôde v Revúcej a tešia sa veľkej priazni miestnych milovníkov jazzu.

Na podujatie a späť je zabezpečený bezplatný odvoz autobusom. Autobus bude pristavený pri supermarkete Billa v Revúcej o 14:30 hod. Vstup na podujatie (vrátane dopravy) je bezplatný. Všetky aktuálne informácie o ňom budú zverejňovať na facebookovej stránke udalosti.

Putovanie za rozprávkami do Drienčan

Čas a miesto: Nedeľa 28. augusta, 15:00 – 18:00 hod., Evanjelická fara Drienčany

"V nedeľu pozývame veľkých i malých na v poradí druhé Putovanie za rozprávkami. Téma tradičných rozprávok je pre región Gemer príznačná nielen vďaka najznámejšiemu autorovi rozprávok Pavlovi Dobšinskému, ale aj vďaka zabudnutému autorovi Samuelovi Reussovi, ktorý je natrvalo spojený s Revúcou. Založil tu jednu z najstarších knižníc na Slovensku a je považovaný za otca slovenskej rozprávky. Sériou nedeľných podujatí, ktorú sme nazvali Putovanie za rozprávkami, chceme prostredníctvom besied a čítačiek so súčasnými rozprávkármi a stretnutí s ilustrátormi rozprávok vrátiť na Gemer ducha rozprávok," vysvetlil Martin Pižem.

Druhé literárne Putovanie za rozprávkami nás zavedie na Evanjelickú faru a do záhrady v Drienčanoch, kde pôsobil najznámejší rozprávkar Pavol Dobšinský. Autorsky sa predstavia dve súčasné autorky detských kníh: Gabriela Futová a a Silvia Kaščáková. Sprievodnú detskú ilustračnú dielničku povedie Zuzana Kucírková, ktorá ilustrovala knižku Silvie Kaščákovej, Ako Paľko Dobšinský zbieral rozprávky. Podujatie bude hudobne sprevádzať Dušan Havrila. Partnerom podujatia je Literárne informačné centrum (LIC).

Z Revúcej do Drienčan a späť je pre účastníkov podujatia zabezpečený autobus, ktorý bude odchádzať spred Mestského domu kultúry v Revúcej o 14:00 hod., s návratom do Revúcej najneskôr o 19:00 hod. Kvôli kapacite autobusu je potrebná registrácia vopred cez formulár na webe v sekcii Pridaj sa, alebo telefonicky na čísle +421 947 925 841.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross