No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R: SOBOTA: Súťažiť príde takmer dvesto hudobníkov, chystajú aj koncert v kostole

ilustračné fotoPo druhýkrát bude Rimavská Sobota hostiť celoštátnu súťaž a prehliadku neprofesionálnej komornej hudby Divertimento musicale, ktorá má pred sebou už 26. ročník. V piatok a sobotu, 10. a 11. mája, sa v Dome kultúry predstaví  trinásť súťažiacich kolektívov z celého Slovenska, malé komorné telesá aj orchestre. Verejne – nesúťažne vystúpia v piatok o 18.30 hod. na slávnostnom koncerte v Rímskokatolíckom kostole sv. Jána Krstiteľa.

Ako pre Rimava.sk uviedla Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska, poslaním vrcholnej celoštátnej prehliadky je podchytiť talentovaných inštrumentalistov, podporiť a ďalej rozvíjať ich umeleckú a koncertnú činnosť v oblasti vážnej hudby. Jednotlivé súťažiace súbory všetkých vekových kategórií sa počas súťažného koncertu predstavia so svojím 15 až 20 minútovým umeleckým programom.

„Takmer dve stovky hudobníkov pricestujú do Rimavskej Soboty zo všetkých kútov Slovenska – od Bratislavy až po Sobrance, aby nám predviedli diela vážnej hudby, prezentovali svoje interpretačné schopnosti, lásku k umeniu a  a dôstojne reprezentovali svoju školu, mesto či región,“ povedala  Markéta Ježíková, odborná pracovníčka Národného osvetového centra Bratislava.

V piatok od 14.00 hod. sa v divadelnej sále Domu kultúry počas prvého súťažného koncertu predstavia malé komorné telesá, medzi nimi husľové kvarteto, akordeónové aj klarinetové trio či súbor zobcových fláut. V sobotu o 11.00 hod. sa uskutoční druhý súťažný koncert, v ktorom budú účinkovať komorné orchestre.

Vyhlasovateľom a odborným garantom 26. ročníka celoštátnej súťaže komornej hudby – Divertimento musicale 2013 je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Organizačným garantom a realizátorom celoštátneho kola je Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota.

[nggallery id=1000]

Zdroj: Rimava.sk, Sponzorovaný článok 
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross