No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Dom kultúry zaplnili Dobšinského rozprávky

27. októbra 2011 |  | | | |

Rimavskosobotský Dom kultúry v týchto dňoch patrí rozprávkam a divadlu, do piatka, 28. októbra, sa tu koná tradičný Dobšinského rozprávkový Gemer. Ako pre Rimava.sk uviedol riaditeľ Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Ľubomír Šárik, poslaním  podujatia, ktoré vstúpilo do 17. ročníka, je uchovávať tradície slovenskej ľudovej rozprávky. Počas troch dní sú podľa jeho slov pripravené aktivity adresované rôznym vekovým kategóriám.

Súčasťou programu je detské divadelné predstavenie na motíve Dobšinského rozprávky Červeňkráľ a Zlatovláska,  Triptych o túžbe v podaní tisovského Studia Poetica, čítanie najobľúbenejších rozprávok P. Dobšinského škôlkarom, workshopy na tému rozprávky, prednášky pre stredoškolákov aj vyhodnotenie regionálnej literárnej súťaže pre žiakov základných a stredných škôl z okresov Rimavská Sobota, Revúca, a Lučenec.

Podľa Šárika sa včerajšej besedy o obraze ľudového hrdinu v Dobšinského rozprávkach zúčastnili študenti Obchodnej akadémie a súčasne bola vyhodnotená súťaž Dobšinského rozprávkový Gemer, kde v troch kategóriách ocenili najlepšie práce.

„Prišlo nám viac ako 50 autorských detských rozprávok, príjemným prekvapením bola veľmi vtipná rozprávka Tri šušľavé krásavice víťaza v kategórii najstarších žiakov, ktorým je 12-ročný Tomáš Berki z Jelšavy. V poézii zaujala náročným prerozprávaním antického eposu Eros a Psyché siedmačka Nicol Hochholczerová zo ZŠ Š. M. Daxnera,“ uviedol riaditeľ MsKS, ktorý bol zároveň predsedom trojčlennej poroty. Včera sa uskutočnil aj tanečný workshop, kde deti pod vedením lektora Mária Marcineka využili prvky moderného tanca na tému tradičných slovenských ľudových rozprávok.

Dnešné dopoludnie bude patriť deťom, uvidia rozprávku Červeňkráľ a Žltovláska v podaní Hriňovského divadla. Večer o 19,00 hod. príde na rad inscenácia s názvom Triptych o túžbe. V divadelnej sále budú môcť diváci vzhliadnuť tri monodrámy herečiek tisovského Studia Poetica na motíve troch diel slovenskej i svetovej klasiky: F. Švantner: Nevesta hôľ (Zuna), F. Garcia Lorca: Plánka a Emile Zola: Nana. Spoločným leitmotívom inscenácie, v ktorej sú jednotlivé monodrámy scénograficky prepojené, je túžba po šťastí, láske, po slobode, túžba po dieťati i po sláve. Tento ojedinelý projekt  vychádzajúci z poetiky divadla jedného herca, získal viacero ocenení a Tisovčanky sa s ním predstavili aj na vrcholnej divadelnej prehliadke Scénická žatva v Martine.

Podujatie Dobšinského rozprávkový Gemer, ktoré podporilo Ministerstvo kultúry, v piatok vyvrcholí čítaním najobľúbenejších rozprávok P. Dobšinského známymi osobnosťami z mesta v miestnych materských školách a prednáškou na tému „Hudba a pohyb v bábkovom divadle“, ktorá je adresovaná učiteľom.

Zdroj: Rimava.sk, MsKS

.

.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross