No active "ca-sidebar-197687" sidebar

DS DIVOSUD: Ochotníci venujú novú hru pamiatke Paľka Belána

25. septembra 2017 |  | 

Rimavskosobotský divadelný súbor Divosud aj túto sezónu pripravil pre všetkých milovníkov ochotníckeho divadla novú hru. Hoci už medzi nimi nie je bývalý najstarší ochotník Pavel Belán, ktorý zomrel začiatkom tohto roka, upravili ďalšiu hru od Gogoľa a venujú ju práve jeho pamiatke. Pod taktovkou režiséra Ľubomíra Šárika sa predstavia v inscenácii hry Ženba alebo výlomky z Gogoľa už tento utorok, 26. septembra o 19:00 hod. O pár dní sa s komédiou predvedú už na prehliadke - Divadelný festival Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši.

Režisér Ľubo Šárik sa rozhodol po inscenácii či divadelnej adaptácii prózy Nos inscenovať Gogoľovu druhú komédiu v dvoch dejstvách. V grotesknej hre o malomeštianskom živote účinkujú: Terka Maksi, Hela Chrenková, Naďa Garayová, Roman Čarnoký, Robo Čapucha, Miro Kopec a Dušana Májošová. Ako pre Rimava.sk priblížil režisér Ľubomír Šárik, do súboru pribudli traja herci, ale ani to nestačilo na obsadenie Gogoľovej takmer neskutočnej komédie. „Nuž sme ju prepísali na toľko postáv, koľko má súbor hercov. Prirodzene, takýto zásah do hry sme nemohli pripísať Gogoľovi a preto sme hru po konzultáciách nazvali Ženba alebo výlomky z Gogoľa. Verím, že komédia bude dôstojným príspevkom pamiatke nášho herca, Paľka Belána,“ uviedol Šárik.

V podaní ochotníkov nejde však o prvú hru od Gogoľa, pred mnohými rokmi inscenovali poviedku NOS. „Aj keď poviedka má viac postáv, nakoniec som ostal s Paľkom Belánom sám. Ostatní sa rozpŕchli za prácou do sveta. Nie som nadšenec inscenovania, ak je režisér na scéne ako postava. Ale keď som videl každú skúšku Paľka s taškou v ruke a otázkou v očiach: záhráme ten Nos či nie? Nemohol som inak,“ zaspomínal Šárik, ktorý potom prepísal hru na dve postavy a úspešne ju uviedli ako komédiu o strate identity. „Teraz, keď sme bez Paľka Belána, dohodli sme sa, že hru N.V.Gogoľa ŽENBA venujeme jeho pamiatke,“ uzavrel.

Podľa divadelníkov groteskný príbeh má čo povedať aj dnešným ľuďom, pre ktorých je materiálny svet zaklínadlom, modlou a zmyslom života. No bez racionálneho pohľadu nemôžu vytrysknúť ani vášnivé prejavy lásky. Ostáva iba hra na svadbu, hra, ktorá predstiera, že je skutočnosťou, ktorú však obchádza.

Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: MsKS Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross