No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FAŠIANGY: Sezóna plesov je v plnom prúde, mestský opäť nezaujal

ilustračné fotoPlesová sezóna je v plnom prúde, zatiaľ čo v niektorých mestách a obciach Rimavskosobotského okresu už majú zábavy za sebou, inde sa ešte len chystajú. Fašiangové obdobie potrvá až do marca, v okresnom meste však bude tento rok zábav menej. Policajti sa do prípravy plesu počas tejto sezóny ani nepustili, samospráva plánovaný bál  pre slabý záujem zrušila. Rimava.sk Vám prináša aktualizovaný harmonogram podujatí. 

Rimavská Sobota

V okresnom meste mal plesovú sezónu v Dome kultúry zahájiť Sobotský bál, ktorý pripravovala samospráva na sobotu, 25. januára. Kvôli nízkemu záujmu zo strany verejnosti však tento ples napokon zrušili.  Rovnako tomu bolo aj vlani. V posledný deň v mesiaci, 31. januára, majú v Mestskom kultúrnom stredisku nahlásený ples Csemadok. Na 8. februára je estrádna sála rezervovaná pre Ples Matice slovenskej, na Valentína 14. februára chystá ples Gymnázium M. Tompu reformovanej kresťanskej cirkvi.

 Svoj reprezentačný ples ohlásili už aj hokejisti, na sobotu, 1. marca, v reštaurácii Lamata v budove rimavskosobotského Gymnázia I. Kraska. Do redakcie sme dostali informáciu aj o plese, ktorý organizuje Csemadok Tomašová v sobotu, 15. februára v sále CVČ Relax. Policajný ples v kalendári zábav chýba, tento rok sa konať nebude.

Tisovec a Hnúšťa

Na severe okresu sa tancovalo skôr, ako na Plese v opere, sezónu tu otvorili už v piatok, 10. januára, kedy sa v Tisovci zišli priaznivci divadelného súboru Daxner na tradičnom Divadelnom bále. V Hnúšti by sa mali tento rok konať prinajmenšom tri plesy. Už dnes večer to bude IV. Ples učiteľov, rodičov a priateľov školy, ktorý pripravila Základná škola J.F.Rimavského. Poľovníci sa budú zabávať v sobotu, 1. februára, na Valentína 14. februára sa chystá Ples športovcov.

V okrese budú okrem toho aj tieto zábavy:

január
25. január Osvetársky ples - Klenovec
31. január IV. Obecný ples - Ožďany

február
1. február Hasičský ples Rimavská Baňa
8. február Teriakovský bál - Veľké Teriakovce
15. február Reprezentačný ples Kokava nad Rimavicou

marec
1.marec  Maškarný bál - Teplý Vrch

Ak chystáte ples alebo viete o zábave, ktorá na našom zozname chýba, použite kalendár podujatí na našej stránke. Harmonogram plesov budeme aktualizovať.

Fašiangy je obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40 dňový pôst. V 9. storočí sa u nás na označenie tohto času používal termín mjasopust (koniec jedenia mäsa pred pôstom). V Česku sa toto slovo zachovalo ako masopust, na Slovensku sme však neskôr prebrali nemecký názov fašiangy (fašangy).

Oslavy fašiangov na dedinách sa regionálne líšili. Niekde sa varila praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina, inde bolo zvykom robiť pálenku. Fašiangy v meste boli úzko spojené s remeselníckymi cechmi. Zábavy sa väčšinou konali v dome majstra. V tomto období sa zvykli stávať z učňov tovariši. Museli však uspieť v rôznych skúškach. Remeselnícke fašiangové zvyky zanikli pred 1. svetovou vojnou. (wikipedia)

Zdroj: Rimava.sk

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross