No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Fašiangy v našom regióne: Nenechajte si ujsť sprievod v maskách, maškarný bál i pochovávanie basy

7. februára 2023 | | |  | 
Foto archívne.

GEMER – Keď sa povie fašiangy, každému napadnú pestrofarebné masky, sprievod či karneval. Málokto ale tuší, s akými tradíciami a zvykmi sa spájajú.

Výklad pôvodu fašiangových osláv vychádza z tradícií rímskeho náboženstva. V staroveku sa totiž začiatok nového roka riadil podľa vegetačného cyklu prírody a zhodoval sa s marcovým príchodom jari, ktorý si ľudia asociovali s rôznymi božstvami plodnosti.

Pojem fašiangy má v dnešnej dobe hneď niekoľko rôznych významov. Väčšina ľudí si pod týmto názvom predstaví dlhé slávnostné obdobie medzi Vianocami a začiatkom pôstneho obdobia, ktoré trvá od sviatku Troch kráľov až do Popolcovej stredy. Iní potom ako fašiangy označujú trojdňový sviatok, ktorý sa oslavuje na konci fašiangového obdobia, teda iba fašiangovú nedeľu, pondelok a utorok.

Zabaviť sa môžete aj v okolí Rimavskej Soboty

Článok pokračuje pod reklamou


Centrum voľného času Relax v Rimavskej Sobote si aj tento rok pripravilo fašiangový sprievod, na ktorom sa 15. februára o 14.00 zúčastnia deti z voľnočasových krúžkov.

V Hnúšti je pre obyvateľov pripravený o niečo bohatší program, keďže 21. februára je o 17.00 naplánovaný sprievod, ktorý začína pred mestským kultúrnym strediskom. Po jeho konci je o 19.00 pripravená ľudová zábava, ktorú symbolicky ukončí pochovanie basy o 23.00.

Zdroj: FB MsKS Hnúšťa

Maškarný bál si pre obyvateľov pripravila obec Teplý vrch. Konať sa bude 17. februára o 20.00 a zvýhodnené vstupné budú mať navštevníci, ktorí prídu v maske. Stáť ich bude 10 eur a pokiaľ sa rozhodnú prísť bez nej, pripravia si o 2 eurá naviac.

Zdroj: FB Teplý Vrch

Na 18. februára má svoj fašiangový program prichystaný aj mesto Tisovec. Sprievod ukončený pochovaním basy sa bude konať o 19.00 aj s kultúrnym programom.

Zdroj: FB Mesto Tisovec

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross