No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Fiľakovský hrad na Veľkonočný pondelok opäť ožije, čaká vás bohatý program

7. apríla 2023 | |  | 
Ilustračné foto: Archív MsKS Fiľakovo

FIĽAKOVO – Už po šestnásty raz otvorí Fiľakovský hrad svoje brány návštevníkom tradičného podujatia s názvom Palócka Veľká noc. Program odštartuje na Veľkonočný pondelok (10. 4.) od 10:30 hod.

Organizátorom je Mestské kultúrne stredisko (MsKS) vo Fiľakove, ktoré aj tento rok sľubuje bohatý program s dôrazom na miestne hodnoty palóckej tradície, popri ktorej sa predstaví aj slovenská kultúra.

"Návštevníci si budú môcť vyskúšať rôzne techniky zdobenia vajíčok, naučiť sa základy zdobenia perníkov a vyhotoviť si veľkonočné figúrky z pálky. Deti sa môžu tešiť na rozprávkový kútik, ručne poháňaný kolotoč, rôzne súťaže zručnosti, jazdu na koni a lukostreľbu. Program obohatí aj jarmok na hradnom nádvorí a na Podhradskej ulici, na mieste podujatia ochutnávka miestnych jedál, stánok ľudovej hudby, požehnanie jedál a veľkonočné vinše a polievanie. Na javisku pod holým nebom na úpätí hradu čaká na návštevníkov scénický program s viacerými folklórnymi súbormi," priblížila riaditeľka MsKS vo Fiľakove Eva Tóthová.

Článok pokračuje pod reklamou


Postupne sa predstavia folklórny súbor Vidróczki z mesta Gyöngyös, ľudová hudba Ďatelinka z Detvy a sólisti folklórneho súboru Jánošík z Fiľakova, detský folklórny súbor Jánošík, spevácka skupina Foncsik a ľudová hudba File Banda. Vystúpi aj hudobná skupina Tárkány Művek z Budapešti.

Na sprievodných programoch sa bude podieľať remeselnícka dielňa Motolla, bábkové divadlo MeseFigurák, OZ Fiľakovskí vlci, OZ Slobodný cval a spoločnosť BANYA-társulat.

"Súčasťou programu budú aj stále a dočasné expozície Hradného múzea vo Fiľakove. Vstupenka platí na hrad aj na samotné podujatie. Partnermi podujatia sú Hradné múzeum vo Fiľakove, Verejnoprospešné služby Fiľakovo, Dobrovoľný hasičský zbor mesta Fiľakovo, Miestna občianska poriadková služba Fiľakovo a miestne základné školy. Podujatie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín. V prípade nepriaznivého počasia sa koncerty uskutočnia v Mestskom kultúrnom stredisku vo Fiľakove," uzavrela riaditeľka.

Vstupenka stojí 5 eur, zľavnený lístok je o polovicu lacnejší.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross