No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Fiľakovský hrad na Veľkonočný pondelok ožije. Čaká vás bohatý program

12. apríla 2022 | | |  | 
Palócka Veľká noc. Zdroj: MsKS Fiľakovo

FIĽAKOVO - Už po pätnásty raz sa vo Veľkonočný pondelok na Fiľakovskom hrade uskutoční tradičná Palócka Veľká noc. Mestské kultúrne stredisko (MsKS), ktoré akciu usporadúva, sľubuje bohatý program pre malých aj veľkých. O podujatí informoval aj náš partnerský web Novohradske.sk.

Ako priblížila riaditeľka MsKS vo Fiľakove Andrea Illés Kósik, dôraz sa bude klásť na miestne hodnoty palóckej tradície, no popri maďarskej kultúre sa predstaví aj slovenská.

Článok pokračuje pod reklamou


"Návštevníci si môžu vyskúšať rôzne techniky zdobenia vajíčok, naučiť sa základy zdobenia perníkov a vyrobiť si veľkonočné figúrky z pálky. Deti sa môžu tešiť aj na rozprávkový kútik, ručne poháňaný kolotoč, rôzne súťaže zručnosti, jazdu na koni a lukostreľbu. Program na nádvorí a na Podhradskej ulici obohatí jarmok. Na mieste konania podujatia bude ochutnávka miestnych jedál, požehnanie jedál a veľkonočné polievanie," vymenovala Illés Kósik.

Na pódiu sa predstavia folklórne súbory Krtíšan z Veľkého Krtíša, Sendergő a Húros Banda zo Šiah, detský folklórny súbor Jánošík a spevácke skupiny Galáris a Foncsik, ktoré zastupujú miestne súbory. Na koncerte vystúpi aj Róbert Lakatos a skupina RÉV z Komárna.


Prečítajte si tiež: R. SOBOTA: Na dňoch mesta vystúpia Heľenine oči, Dominika Mirgová aj Gizka Oňová. Príde aj Spievankovo


"Na podujatí účinkuje aj miestna remeselnícka dielňa Motolla, bábkové divadlo MeseFigurák, OZ Fiľakovskí vlci, OZ Slobodný cval a spoločnosť BANYA-társulat. Súčasťou programu budú aj stále a dočasné výstavy Hradného múzea vo Fiľakove. Vstupenka platí na hrad aj na podujatie," dodala riaditeľka.

Palócka Veľká noc na Fiľakovskom hrade odštartuje v pondelok 18. apríla od 10:30 hod. V prípade nepriaznivého počasia sa koncerty uskutočnia v Mestskom kultúrnom stredisku vo Fiľakove.

Partnermi akcie sú Hradné múzeum vo Fiľakove, Verejnoprospešné služby Fiľakovo, Dobrovoľný hasičský zbor mesta Fiľakovo, Miestna občianska poriadková služba Fiľakovo a miestne základné školy. Podujatie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross