No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Film Čierne na bielom koni vypredal kinosálu v Rimavskej Sobote, premiéry sa zúčastnil aj režisér R. Boroš a herci

11. októbra 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA –  Sálu Kina Orbis v Rimavskej Sobote včera zaplnili diváci do posledného miesta. Dôvodom bol film Čierne na bielom koni, ktorý sa natáčal v Rimavskej Sobote a Lučenci. Po premiére mali diváci možnosť dozvedieť sa o tejto gangsterke viac priamo od režiséra Rasťa Boroša a hercov Milana Ondríka a Jany Kovalčíkovej.

„Som z Rimavských Janoviec. V Rimavskej Sobote som chodil do gymnázia, mám tu strašne veľa kamarátov, rodinu, známych. Toto prostredie dôverne poznám a keď som si vravel, že budeme robiť môj druhý celovečerný film, tak som túžil zasadiť ho do tohto prostredia. Keď som tento film robil, vravel som si, že hrozne rád spájam vysoké a nízke. Hrozne ma bavila predstava, že natočíme film v Rimavskej Sobote a Lučenci, teda v mestách, ktoré sú na okraji záujmu tejto našej vlády dlhodobo,“ vysvetlil režisér Rasťo Boroš s tým, že zároveň chcel, aby vo filme hrali známi herci.

Článok pokračuje pod reklamou


Film, ktorý natáčali zhruba 30 dní, je podľa jeho slov o láske a peniazoch. „Mám pocit, že v spoločnosti sú láska a peniaze také dva prvky, na ktorých stojí a padá všetko,“ vysvetlil. Peniaze dokážu veľa pokaziť, no láska nás podľa jeho slov dokáže "z tých prúserov zachrániť".

„Vychádzal som zo svojich spomienok, svojej predstavy o Rimavskej Sobote a Lučenci, ako som si ich pamätal, aké príbehy som počul a zažíval. Ja som človek, ktorý keď niečo robí, tak nerád nekopíruje to, čo žijeme, ale štylizuje to do podobenstva a do nejakých žánrových podôb,“ povedal s tým, že nechcel napodobňovať skutočnosť. „Keby sme veľmi chceli dekódovať príbehy a reálie, tak sa dajú nájsť nejaké predobrazy aj v skutočnosti, ale o to mi nešlo. Tie príbehy sú len pôdorysom na to, aby sa rozprávala téma o láske a peniazoch.“

„Chcel som trochu zmeniť aj žáner po tých ťažkých charakteroch a postavách vo filme. Som hrozne rád, že po filme Tieňohra, ktorý bol nedávno v kinách, prišiel tento film s iným žánrom. Mojím snom bolo vždy robiť filmy rôznych žánrov, vďaka Rasťovi sa mi ten sen tiež splnil,“ povedal na margo účinkovania v romantickej gangsterke herec Milan Ondrík, ktorý stvárnil Bandyho Koháryho.

Gangsterka ozvláštnená prívlastkom romantická

Film vyrozpráva osem kapitol o tom, prečo sa báť ľudí, ktorí vám podajú pero a povedia: „Stačí podpísať!“ O tom, ako dokáže nečakaná láska strpčiť zločincom pokojný život a kam až dokážu súdni ľudia zájsť, ak ich prerastie pýcha. No a nakoniec o tom, že hrdina je ten, kto sa nebojí smrti, ani keď zomrie posledná nádej. Veď ak ide o lásku, trochu bolieť to musí. Najmä ak ide o lásku k peniazom.

Na čele filmových dobrodruhov, ktorí sa zahrávajú s peniazmi a komplikujú si spokojný život láskou, sú Bandy Koháry (Milan Ondrík) a Lučáno Ármin Wámbéry (Attila Mokos). Spolu s naivným Zsoltim Bófantim (Tomáš Mischura) kvôli túžbe po šťastí čoraz viac narážajú na nepísané pravidlá malomestského organizovaného zločinu. A možno by to so cťou ustáli, keby práve do Lučenca nezavítala aj dvojica dravých finančných žralokov z Brna Vincenc Draxl a Silvestr Sonntag (Petr Vaněk a Tomáš Jeřábek), ktorí sem síce prišli na rutinnú pracovnú cestu, ale veľmi rýchlo pochopia, že Rimavská Sobota nie je finančné centrum Londýna. A robiť tu biznis sa vymyká všetkým pravidlám z motivačných príručiek pre úspešných obchodníkov.

Ako dlho potrvá, než s nimi obávaný pán Lučenca Šani Pataki (Zoltán Mucsi) stratí trpezlivosť? A stihne ich zachrániť láska k osudovým ženám – k Csille alias Katona Kitty (Rebeka Poláková) najkrajšej kočke v celom Lučenci, a k anjelsky nevinnej Janke (Jana Kovalčíková), ktorá sa naučila, že s chlapmi treba mať svätú trpezlivosť?

Odpovede ponúkne film Čierne na bielom koni, plný svojrázneho humoru a nečakaných dejových zvratov. Môžete si ho pozrieť v aj v Kine Orbis v Rimavskej Sobote. Program nájdete v našom kalendári podujatí.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross