No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Folkloristi sa rozlúčili s tohtoročnými fašiangami

22. februára 2012 |  | |

Aj tento rok, 17. februára, sa s fašiangovým obdobím už tradične rozlúčili členovia folklórnych súborov z Rimavskej Soboty, nechýbali ani deti z materskej školy na ulici Daxnerovej, členovia klubu Etnohis a členovia Miestneho odboru Matice Slovenskej. Fašiangy sa začali veselými fašiangovými pochôdzkami. Fašiangujúci oblečení v ľudových krojoch či tradičných maskách ako krava, kôň, smrtka, medveď, cigánky rozveselili všetkých ľudí v meste.

Fašiangové pochôdzky vyvrcholili kultúrnym program na Hlavnom námestí, kde sa predstavili všetky kolektívy s krátkym programom. Po každom vystúpení sa jednotlivým kolektívom poďakoval aj primátor mesta Jozef Šimko, ktorý im na znak vďaky odovzdal slaninku na ražni. Na záver nechýbalo ani pochovávanie basy ako symbolu fašiangovej zábavy.

Súčasťou podujatia Fašiangy sa krátia bolo aj vyhodnotenie výtvarnej súťaže Fašiangy na Gemeri a Malohonte. Do súťaže sa zapojilo 19 základných škôl z regiónu Gemera-Malohontu. Ocenené boli práce nasledovných autorov:

I. KATEGÓRIA - 1. -4. ročník ZŠ

1.miesto Beáta BITALOVÁ (Základná škola Hodejov), 2.miesto Nikolas SZENDREI  (ZŠ Sirk), 3.miesto Zuzana RUSNÁKOVÁ (Základná škola, Muránska Dlhá Lúka).

Cena za kreativitu:

TUROŇ - ZŠ Z.Oravcovej, Daxnerova ul., Rimavská Sobota (Ondrej Beňo, Zoltán Kovács, Martin Kováč, Vladimír Kele,  Alex Lénárt)

ŽOFA - ZŠ  Z.Oravcovej, Daxnerova ul., Rimavská Sobota (Zuzana Drábová, Aileen Ferenczová, Nikoleta Hegedüsová, Dominika Kuzmová, Patrícia Majanová)

II. KATEGÓRIA 5. -9. ročník ZŠ

1.miesto Natália BRNDIAROVÁ (ZŠ Dr. V. Clementisa, Tisovec), 2.miesto Alžbeta OLÁHOVÁ, Róberta RADIČOVÁ (ŠZŠ Klenovec), 3.miesto Zuzana KORČOKOVÁ (ZŠ Sirk, Sídlisko 165)

Cena za kreativitu:

Lea KOVÁCSOVÁ -  ZŠ Š.M.Daxnera, Rimavská Sobota „Hlava koňa“, Alexandra JONÁŠOVÁ - ZŠ Š.M.Daxnera, Rimavská Sobota „Koník Belko“, Zuzana KINKOVÁ - ZŠ Š. M. Daxnera, Rimavská Sobota „ Cigánka “

III. KATEGÓRIA -  ZUŠ

1.miesto Petra PÁLKOVÁCSOVÁ (ZUŠ Rim. Sobota), 2.miesto Matthias KASAR (ZUŠ Rim. Sobota), 3.miesto Kiera OSTRIHOŇOVÁ (ZUŠ Rim. Sobota)

Organizátormi podujatia boli BBSK - Gemersko-malohontské osvetové stredisko (GMOS) v Rimavskej Sobote, Mestské kultúrne stredisko a CVČ Relax v Rimavskej Sobote. Rimava.sk informovala Magdaléna Kantorová z GMOS.

V stredu sa začína pôstne obdobie pred Veľkou nocou

Prípravným obdobím pred Veľkou nocou je štyridsaťdňový pôst. Je formou pokánia nielen v kresťanstve, ale aj v iných náboženstvách. V Rímskokatolíckej cirkvi sa pôstna príprava na Veľkú noc začína tzv. Popolcovou stredou. Je to streda v siedmom týždni pred Veľkou nocou. Tento rok pripadá na 22. februára. V tento deň, ktorý je dňom prísneho pôstu a zdržiavania sa mäsitého pokrmu, kňaz alebo diakon robí popolom znak kríža na čelách veriacich so slovami: „Pamätaj, že prach si a na prach sa obrátiš“, alebo „Kajajte sa a verte v evanjelium!“.

Zdroj: GMOS R. Sobota, SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross