No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Deti si v tábore vyskúšali historické remeslá

RIMAVSKÁ BAŇA/RIMAVSKÉ ZALUŽANY/HRACHOVO - Občianske združenie Kyjatické hračky si pre deti pripravilo denný letný tábor s nádychom minulosti, ktorý pomenovali Ako (sme) žili.

Tábor bol určený pre deti od 7 do 12 rokov z obcí Rimavská Baňa, Rimavské Zalužany a Hrachovo v dňoch od 11. do 15. júla.

Článok pokračuje pod reklamou


Jedinečný tábor dal deťom priestor zoznámiť sa medzi sebou, zistiť, ako fungovali historické remeslá a pochopiť, ako fungovali ručné remeslá.

"Rozhodli sme sa takýto tábor zorganizovať, pretože ja sama pochádzam z dediny a robila som predtým v Centre voľného času a vedela som, že sme nikdy nedokázali uspokojiť deti z dedín. Rozhodla som sa urobiť to tentokrát pre dedinské deti," vysvetlila organizátorka tábora Jana Paučová.

Ako uviedla pre Rimava.sk, program začali tvoriť už minulý rok a uchádzali sa o finančný príspevok z Banskobystrického samosprávneho kraja. "Poznám túto dolinu, poznám týchto remeselníkov, ktorí tu žijú. Myslím si, že deti sú úžasné. Rozmýšľala som, čo je tu iné, lebo som už veľa táborov robila, máme tu 21 detí a ani jedno dieťa tu nemá mobil a ani im nechýba. Každý deň je úplne iný, takže to je také, že do aktivít sa zapájajú a chcú si vyskúšať rôzne veci a to sa mi na nich páči, že sú takí aktívni," doplnila Paučová.

Článok pokračuje pod reklamou


"Tábor je o remesle našich predkov a vôbec celkovo o životom štýle. Jednou z tém bolo napríklad ako sa vyrába chlieb a príbeh zrna, ako sa z neho stane chlieb. Ale okrem toho aj iné veci, napríklad remeslá rezbárske, spracovanie kože a potom sa decká napríklad učia aj variť alebo zabíjať klince," uviedol výrobca kyjatických hračiek a predseda OZ Kyjatické hračky Ladislav Hedvigi.

Doplnil tiež, že napríklad v Kokave nad Rimavicou navštívili deti včelára, boli sa pozrieť na farme alebo u tkáčky.

Zúčastnené deti si denný tábor užili a priučili sa rôznym historickým remeslám.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross