No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Dospelí herci bavili deti. Najlepší bol Čertov švagor

9. júna 2014 |  | | | |

divadlo-a-deti_perexNajmenší diváci mali v závere minulého týždňa o zábavu postarané.  V Rimavskej Sobote sa zišlo sto dospelých divadelníkov z celého Slovenska, aby pre nich zahrali divadelné predstavenia. Zatiaľ čo deti sa bavili, dospeláci zároveň súťažili o postup na Scénickú žatvu do Martina.  Ich výkony v prehliadke Divadlo a deti hodnotila trojčlenná odborná porota a súčasne šesťčlenná detská porota Agora fórum.

Palmu víťazstva a teda diplom za 1. miesto si napokon odniesol špičkový niekoľkonásobný víťaz, súbor GONG z Bratislavy, za inscenáciu Čertov švagor. „Rovnaký názor zdieľali s nami aj deti z Agora fórum“ povedal Ľubomír Šárik, predseda poroty a riaditeľ Mestského kultúrneho strediska (MsKS), ktoré prehliadku organizovalo už po 14. krát.

Sen jedného dubaAko pre Rimava.sk ďalej priblížil, Modré divadlo z Vrábeľ v inscenácii „Spod periny ... alebo čakanie na Kuba“ predviedlo rozkošné situácie cez štyri interpretky. Nešlo ani tak o príbeh ako skôr o schopnosti dievčat predstaviť, čo všetko divadlo pre deti dokáže. V hereckom predstavení dôvtipne využili periny ako zdroj animácie a premeny pred divákom. Hoci bol tento talentovaný kolektív na súťažnej prehliadke po prvýkrát, obsadil  2. miesto a porota ho odporúčala do výberového kola pre Scénickú žatvu.

Dve inscenácie súborov zo ZUŠ Slovenská Ľupča a DS Imro ZUŠ IWK Považská Bystrica, ktoré pracovali s marionetami, sa podelili o 3. miesto. „Môžeme konštatovať, že Divadlo a deti je permanentne priestorom hľadaní nových a iných polôh divadla pre deti, ale súčasne sa ako novátorstvo zjavuje aj návrat k tradičnému, pomenujme ho „ľudovému“ bábkarskému umeniu. Ak sa kedysi bábkové divadlo začalo uberať od bábok a smerovalo k objektom, teraz sa opäť vracia späť k bábkam,“ zhodnotil Šárik.

Osobitú skupinu tvorili súbory ľudí s mentálnym postihnutím - Sociálne divadlo Hopi Hope z Košíc a DS Akotak pri ŠZŠ z Dolného Kubína. Obe predstavenia mali osobité hodnoty, ich podstatou je arteterapia – umelecký výsledok možno považovať za pridružený cieľ. Súbor Akotak z Dolného Kubína si odniesol špeciálne uznanie trojčlennej poroty za kolektívnu tvorbu v inscenácii Pračlovečina. Na scéne divadla dospelých pre deti sa udomácnil aj žáner hudobného divadla (Hriňovské divadlo), či vystúpenie jednotlivcov (DS Aletrna pri ZUŠ Rimavská Sobota). Diplom za účasť si odniesol aj minuloročný víťaz Divadlo „A“ a Divadlo Shanti a tiež DS Čiapka pri SZUŠ Talent - Um Michalovce.

Podľa slov Reginy Špitálovej z MsKS detské publikum počas dvoch dní malo možnosť uvidieť desať divadelných predstavení a hosťujúce prešovské bábkové divadlo BABADLO, ktoré spolu pritiahli približne 600 malých divákov. Príjemným spestrením programu bol vynikajúci koncert jazzovej formácie Shayna Steele Quartet na nádvorí Čierneho orla.

Vyhlasovateľom prehliadky a zároveň odborným garantom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry. Celé podujatie finančne podporilo Ministerstva kultúry SR a NOC Bratislava.

[nggallery id=1434]

Zdroj: Rimava.sk, MsKS  FOTO: MsKS


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross