No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Folklórne súbory z regiónu dostali nové kroje

3. marca 2014 |  | | | |

krojeFolkloristi v Klenovci, Hnúšti a Kokave nad Rimavicou dostali nové ženské aj mužské kroje. Prevzali ich zástupcovia obcí a vedúci kultúrnych stredísk v závere minulého týždňa v Hrachove, v sídle Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont, ktorá spolupracovala na medzinárodnom projekte Kroje našich krajov. Práve v rámci neho boli nové kroje zhotovené.

Ako Rimava.sk informovala manažérka MAS Malohont Miroslava Vargová, nové kroje dostali folklórne súbory Vepor z Klenovca, Kokavan z Kokavy nad Rimavicou a súbor Sinec z Hnúšte.
"Krojové vybavenie súborov sa rozšíri napríklad o nové modrotlačové či skladané sukne, spodné sukne, vyšívané zástery, ženské súkenné kabátiky, čepce, ženské a vyšívané mužské košele, ženské a mužské ľajblíky, súkenné nohavice a biele široké gate," priblížila Vargová.

Vepor ženský krojNa projekte Kroje našich krajov podľa jej slov spolupracovali štyri miestne akčné skupiny: MAS Malohont zo Slovenska, MAS - Partnerství Moštěnka, Moravská cesta a MAS Podhostýnska z Českej republiky. "Cieľom projektu, ktorý prebiehal v roku 2012, bolo zlepšenie spolupráce medzi partnerskými MAS prostredníctvom ich spoločnej propagácie s využitím tradičnej ľudovej kultúry," uviedla Vargová a dodala, že okrem zhotovenia krojov sa v rámci projektu uskutočnilo aj päť podujatí na Slovensku a v Česku za účasti folklórnych súborov. Vydali aj spoločné propagačné materiály, CD ľudových piesní, krojované bábiky, rolovacie propagačné bannery či pohľadnice.

Kroje boli zhotovené pre všetkých 14 zapojených folklórnych súborov z českých a slovenskej MAS. Hoci v prípade MAS Malohont išlo o neoprávnený výdavok, kroje boli zhotovené aj pre tunajších folkloristov, vďaka finančnej podpore BBSK, obcí Klenovec a Kokava nad Rimavicou, mesta Hnúšťa a MAS. Časť krojov pre slovenské súbory bola zapožičaná od českých MAS, ktoré zhotovili polovicu krojov v rámci ich časti projektu.

Projekt Kroje našich krajov bol vlani ocenený ako najzaujímavejší projekt spolupráce medzi miestnymi akčnými skupinami Olomouckého kraja. Spoločné CD ľudových piesní Piesne našich krajov navyše bodovalo aj v ďalšej kategórii Najzaujímavejšia publikačná aktivita MAS, kde sa umiestnilo na druhom mieste.

Projekt spolupráce bol spolufinancovaný z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka v rámci v rámci Programu rozvoja vidieka SR 2007 - 2013 a Programu rozvoje venkova ČR.

[nggallery id=1320]

Zdroj: MAS Malohont, Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross