No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Folklórny súbor Háj patrí medzi štvoricu najúspešnejších súborov na Slovensku

RIMAVSKÁ SOBOTA – Súčasťou života folklórnych kolektívov na Slovensku sú okrem bežných aktivít,  ktoré prináša rok, aj výzvy národného osvetového centra s možnosťou zúčastniť sa rôznych súťažných prehliadok.

Pre FS Háj z Rimavskej Soboty je takouto už tradičnou výzvou Celoštátna postupová súťaž a prehliadka choreografií folklórnych súborov a tanečných zoskupení. Je to vrcholné podujatie svojho druhu na Slovensku a koná sa každé tri roky.

Článok pokračuje pod reklamou


Súťaž je určená pre neprofesionálne folklórne kolektívy prezentujúce tradičné hudobné, tanečné, pracovné, obradové a i zvykoslovné prejavy z rôznych lokalít Slovenska. V roku 2022 sa súťaž realizovala v kategóriách A – choreografie prezentujúce tradičnú formu folklórneho materiálu a B – tanečno-divadelné diela vychádzajúce alebo inšpirované tradičným materiálom.

"Súťaž má postupový charakter, teda víťazi okresných a neskôr krajských kôl postupujú na celoštátnu prehliadku. Banskobystrický kraj je tradične známy veľmi silnou konkurenciou a vysokou úrovňou súťažiacich kolektívov, preto úspech na regionálnej úrovni nie je žiadnou samozrejmosťou. Práve o to viac začiatkom októbra potešil hájistov výsledok z kraja, ktorý sa konal v Brezne, a to s umiestnenie v zlatom pásme s návrhom na postup na celoštátnu prehliadku," vysvetlil vedúci FS Háj Peter Haás.

Háj v kategórii A zaujal odbornú porotu netradičnou zvykoslovnou choreografiou z obce Vyšná Slaná s názvom „Ja malý Jano, nebudem darmo“, ktorej autorom je Mgr. Vladimír Vnenčák. Nasledovalo finále v podobe 27. ročníka celoštátnej súťaže choreografií, ktoré sa konalo 4. až 6. novembra v priestoroch Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

"Výber tých najlepších z celého Slovenska sľuboval vysokú úroveň a rovnako nezabudnuteľný divácky zážitok. To sa počas dvoch súťažných dní jednoznačne potvrdilo. Pestrý sprievodný program, návšteva Slovenskej národnej galérie,   večerné školy tanca či tanečné zábavy veľmi príjemne dopĺňali inak náročné súťažné dni," ozrejmil.

Vyvrcholením veľmi vydareného víkendu bol nedeľný galaprogram s vyhlasovaním výsledkov 7-člennej odbornej poroty. O tom, že FS Háj vo Zvolene o svojich kvalitách odbornú porotu jednoznačne presvedčil, hovoria samotné výsledky. "Vďaka jedinečnému výkonu mladého talentovaného kolektívu si domov odniesol ´Zlaté pásmo a špeciálnu cenu za režijné spracovanie témy a presvedčivý prejav´, čím sa zároveň umiestnil vo štvorici najúspešnejších súborov na Slovensku. Úžasne boli aj reakcie samotných divákov, keď len z nášho mesta prišlo hájistov podporiť takmer 50 ´skalných´. Umiestnenie v top výbere Slovenska je prirodzeným zúročením tvrdej, systematickej práce a zároveň povzbudením do ďalších rokov. Potešiteľné je, že tento veľký úspech nie je v zbierke FS Háj zďaleka jediný," doplnil Haás.

Článok pokračuje pod reklamou


Dôkazom dlhodobo vysokej úrovne súboru je fakt, že za posledných 12 rokov, teda z posledných 4 krajských súťaží, FS Háj trikrát odchádzal ocenený v zlatom pásme s postupom a dvakrát na celonárodnej úrovni končil na stupni ocenených.

Podujatie sa konalo pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Vyhlasovateľ, odborný garant a podporovateľ: Národné osvetové centrum. Hlavný organizátor podujatia: Podpolianske osvetové stredisko – kultúrna inštitúcia BBSK.

Text: Ing. Peter Haás – vedúci FS Háj
Foto: Milan Alberti a Roman Krnáč


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross