No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Hájisti oslavovali, na pódiu predviedli to najnovšie a najlepšie zo svojho repertoáru

1. marca 2011 |  | |

Tance z Horného Gemera, z Telgártu, z východného Slovenka, z Kokavských lazov či z Čierneho Balogu, len to najlepšie zo svojho repertoáru posledných piatich rokov predviedol v sobotu, 26. februára, jubilujúci folklórny súbor Háj. Slávnostným galaprogramom si pripomenul 35. výročie svojho založenia, ľudové tradície v podaní Hájistov vypredali sálu rimavskosobotského Domu kultúry do posledného miesta už týždeň vopred. Pre veľký záujem o vystúpenie preto folkloristi prisľúbili reprízu.

Sobotňajšie oslavy sa na pódiu neniesli len v duchu spomienok, Háj chcel divákom predviesť prierez mimoriadne úspešnej poslednej päťročnice v živote súboru. Počas tohto obdobia vzniklo takmer 20 nových choreografií, do súboru prišlo 30 nových tanečníkov, Hájisti účinkovali na takmer všetkých väčších festivaloch na Slovensku a niekoľkokrát reprezentovali slovenské ľudové tradície aj  v zahraničí, v Európe i v Ázii.

Na pódiu sa v sobotu podvečer vystriedalo približne 70 účinkujúcich, súčasných i bývalých členov súboru. Program pripravovali niekoľko mesiacov, nácviku každej choreografie predchádzala návšteva v danej dedinke u domácich aby folkloristi "pochytili" čo najviac z nárečia a autentických   zvykov. Diváci sa tak prostredníctvom tanečných a speváckych výkonov Hájistov preniesli do mnohých kútov Slovenska a okúsili pravú ľudovú atmosféru. V programe nechýbal ani Parchovenský čardáš, víťazná choreografia celoštátnej súťažnej prehliadky sólistov tanečníkov v ľudovom tanci Šaffova ostroha 2007. Zatancovali ju  Alžbeta Mlynárová a Filip Balciar.
Viac ako dvojhodinový galaprogram k 35. výročiu súboru bol dôkazom, že folklórny súbor Háj je synonymom javiskovej kvality a ľudovej kultúry v jej najkrajšej podobe.

Folklórny súbor Háj vznikol v Rimavskej Sobote v roku 1975, pod organizačnou a umeleckou zábezpekou manželov Pavelekovcov. Základnou myšlienkou ich snaženia bolo zachovanie tradičného ľudového prejavu v tanci a speve. Svoj záujem upriamili predovšetkým na rodný región Gemer- Malohont, konkrétnejšie na obce Klenovec, Kokava nad Rimavicou a ich blízke okolie. Pavelekovci viedli súbor bez prerušení počas 25 rokov, vychovali radu nádejných tanečníkov a svojou ľudskosťou a rodičovským prístupom výrazne prispeli k formovaniu mladých ľudí v tomto kolektíve. Zlomovým obdobím boli roky 1999- 2000. Po smrti manželov Pavelekovcov zaujal ich miesto Milan Klinčák. V roku 2003 došlo opäť k zmene vo vedení, keď pozíciu vedúceho súboru zaujal Peter Haás. O rok neskôr vznikla prípravná zložka, ktorej vedúcou sa stala Andrea Molnárová, vyd. Haásová. V tomto personálnom zložení pracuje súbor až doteraz.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: Martin Nvoška


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross