No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Je za nami ďalší úspešný ročník medzinárodného gypsy festivalu Balvalfest 

26. septembra 2022 | | |  | 

KOKAVA NAD RIMAVICOU - 21. ročník medzinárodného rómskeho festivalu Balvalfest sa tento rok opäť uskutočnil na amfiteátri v Kokave nad Rimavicou. 

Uplynulá sobota (24. 9.) sa v obci niesla v duchu hudobného zážitku a zábavy. Festival opäť divákom predstavil to najlepšie zo speváckej i tanečnej scény a rómskej kultúry. Kokavu nad Rimavicou navštívilo aj niekoľko zahraničných hudobníkov. 

Článok pokračuje pod reklamou


Program Balvalfestu odštaroval popoludní niekoľkými kultúrnymi vystúpeniami a workshopom mladých tanečníkov.

Pokračoval vystúpením raperského dua Moja Reč spoločne s hudobníkom Jozefom Engererom a kapelou Komplot. Svoje vystúpenie ukončili singlom, ktorý naspievali s hlavným organizátorom podujatia Vladimírom Sendreiom.

Na pódiu ich vystriedala skupina Sendreiovci, ktorá rozprúdila zábavu hneď v úvode vystúpenia. Program pokračoval koncertom Ricarda Kwieka z Nemecka a ďalej vystúpili slovenský spevák Tomáš Botló, duo Mamuko a Berci, Delegation zo Spojeného kráľovstva, Imperio z Česka a Terne čháve z východného Slovenska.

Balvalfest je stelesnením nielen tradičnej rómskej hudby, ale i tvorby interpretov, ktorí sa nechajú unášať na vlnách jazzu, popu či rapu. Jeho cieľom je uchovať a zviditeľňovať rómsku kultúru. Názov festivalu v sebe nesie symboliku. Balval – v preklade vietor - predstavuje podstatu rómskej hudby a kultúry, ktorú tvorí voľnosť, nespútanosť a strhujúca energia. A presne takýto bol aj 21. ročník medzinárodného rómskeho festivalu Balvalfest.

Podujatie bolo spolufinancované zo zdrojov Kultminor.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross