No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Kokava nad Rimavicou bola centrom ľudovej kultúry

8. augusta 2022 | | |  | 

KOKAVA NAD RIMAVICOU - Festival ľudovej kultúry Koliesko v Kokave nad Rimavicou, ktorého súčasťou bol aj jarmok ľudových remesiel, pritiahol počas prvého augustového víkendu tisícky návštevníkov z celého Slovenska. Obec sa tak po 31. raz na štyri dni stala centrom ľudovej kultúry, tanca, spevu, rôznych pochúťok, tradícií i remeselníkov.

Festival sa začal už vo štvrtok 4. augusta. Tanečníci, speváci aj muzikanti sa predviedli pri fontáne, v sále domu kultúry aj na tamojšom amfiteátri. Medzi účinkujúcimi boli napríklad ĽH FS Podpoľanec, FS Kokavan, Kmotry a kmotrovia z Detvy, DFS Pramienok, FS Šarišan, DFS Kukučky, FS Ipeľ, DFS Jánošík, fujaristi, heligonkári, trombitáši, dychovka a mnohí ďalší.

Článok pokračuje pod reklamou


Festival sa nezaobišiel ani bez sprievodných podujatí. Lákadlom bola napríklad remeselná ulička, kde sa odprezentovali šikovní remeselníci. Veľkej obľube sa tešili aj dvory plné zábavy a pochúťok. Súčasťou festivalu bola aj vernisáž výstavy Príbeh skla II., ktorú si návštevníci mohli pozrieť v priestoroch Starej školy.

„XXXI. ročník FF KOLIESKO 2022 považujeme z pohľadu hlavného organizátora za vydarený. Podarilo sa nám zrealizovať všetky naplánované programy,“ uviedla pre Rimava.sk Janka Krotáková, dramaturgička festivalu.

Trinásť scénických programov, štyri výstavy i ostatné sprievodné podujatia - národopisná knižnica, v ktorej bola uvedená do života publikácia pre deti Povesti z Kokavy nad Rimavicou, ďalej škola spevu a tanca, divadielka pre deti vytvorené na podklade kokavských povestí s Akadémiou umení  UMB v Banskej Bystrici, dvory s vynikajúcimi programami a gurmánskymi špecialitami – Dvor Paľa Bútora, Dvor u Jurka a Ďurka, Dvor krčmy Lúč, Kokavský dvor, Fujarový, Sklársky, Liešnický, Cigánsky - to všetko dopadlo na výbornú.

"Novinkou bol Sklársky expres, ktorý priviezol návštevníkov zo Zvolena cez Detvu, Lučenec k nám do Kokavy nad Rimavicou. Zaujímavé aktivity sa konali v Starej škole, ktoré pripravila rodina Hroncová. Veľmi si ceníme spoluprácu s NOS Lučenec, NOC Bratislava, s UKF Nitra a UMB BB., ktorí sú spoluorganizátormi festivalu Koliesko," doplnila Janka Krotáková.

Na festivale podľa jej slov vystúpilo celkom 972 účinkujúcich vrátane 100 ľudových remeselníkov v Remeselnej uličke na ulici Bakulíniho, ktorí svoje remeslo predvádzali. Väčšina z nich je držiteľom certifikátu Regionálny produkt Gemer Malohont. "Ostatní predajcovia ľudových výrobkov boli sústredení na námestí a na Ulici Štúrovej. Okrem účinkujúcich odhadujeme počas štyroch dní festivalu okolo 17-tisíc návštevníkov. Obec Kokava nad Rimavicou, ako hlavný organizátor, ďakuje všetkým, ktorí sa akoukoľvek formou podieľali na zdarnej realizácii folklórneho festivalu KOLIESKO 2022," doplnila na záver dramaturgička festivalu.

Pozrite si niekoľko záberov zo soboty 6. augusta 2022.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross