No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Po kompletnej rekonštrukcii slávnostne otvorili národnú kultúrnu pamiatku Petrivaldského vilu

HNÚŠŤA – V Hnúšti, dnes (24. marca), slávnostne otvorili dlho očakávanú Petrivaldského vilu. Ponúka nové turistické informačné centrum a prístupná bude pre rôzne kultúrne vyžitie.

„Myslím si, že všetko o Petrivaldského vile už bolo povedané či napísané. Ja budem trošku osobnejší. Som Hnúšťan a od narodenia bola pre mňa architektúra tohto domčeka zvláštna. Naše mesto sa v dôsledku minulého režimu podstatne zmenilo. Historické budovy, ktoré sme poznali, dostávali novú tvár, alebo boli zbúrané. Je pre mňa raritou, že táto secesná vilka dnes stojí. Býval som tu oproti, chodil som sem za lekárnikom Petrivaldským, pretože bol filatelista, k čomu som mal tiež blízko. Sedával som za oknom, kde sme si spoločne pozerali poštové známky. Je zaujímavé, že tu predtým jeho otec robil sódovku, v tom zadnom trakte, ktorý vôbec nevyzeral ako dnes. Moji starší kolegovia sem chodili niekedy krútiť kolesom, aby naplnili fľaše sódovkami. Mám k tomuto objektu zvláštny vzťah,“ uviedol vo svojom príhovore primátor mesta Martin Pliešovský.

Článok pokračuje pod reklamou


Vila je od roku 1998 národnou kultúrnou pamiatkou. V roku 2018 dalo mesto na jej obnovu vypracovať projektovú dokumentáciu. Samotná rekonštrukcia sa začala v roku 2021. Otvorenia sa zúčastnil aj podpredseda BBSK pre oblasť regionálneho rozvoja Ján Beljak. „Nám, ako kraju, záleží na tom, aby sa obnova nášho kultúrneho a prírodného bohatstva nerealizovala iba v niektorých častiach Slovenska, ale plošne v každom regióne. Naďalej budeme pokračovať v rozvíjaní. V blízkosti máme unikátne gotické kostolíky a urobíme všetko pre to, aby boli čo najskôr zreštaurované, zrekonštruované a sprístupnené návštevníkom," dodal.

V ankete, ktorú robila MAS Malohont spolu s mestom, sa vyjadrovali samotní obyvatelia mesta, čo si želajú mať v tejto historickej budove. Predsedníčka MAS Malohont Oľga Maciaková verí, že sa im podarí získať aj ďalšie finančné prostriedky. "Aby sa táto budova premenila na zariadený skvost, ktorý všetkým návštevníkom pripomenie, že v meste a regióne žilo mnoho bojovníkov za kultúru, vzdelanie a národné povedomie. Želám tejto úspešnej a najzaujímavejšej budove v Hnúšti mnoho priaznivcov a úspešné roky fungovania.“  

S obnovou budovy to nebolo vždy jednoduché. „Dovolím si poďakovať všetkým poslancom, ktorí nedovolili, aby sa z vily stala herňa, ktorí sa nezľakli ani stúpajúcich cien za materiál a ani pozliepania financií z niekoľkých zdrojov a spolu so všetkými zamestnancami mesta doviedli vilu až do podoby, v akej ju môžeme vidieť teraz. V pláne máme aj náučný chodník po historicky významných bodoch v meste. Ja prajem Petrivaldského vile, aby sa nám podarilo nájsť finančné zdroje aj na interiér a aby mohla slúžiť na ten účel, na ktorý sme ju plánovali. Za mňa patrí veľké poďakovanie každému, kto sa na projekte podieľal, a to reštaurátori, architekti, výskumníci, pamiatkari, stavbári a zamestnanci mesta,“ vyjadrila sa poslankyňa mestského zastupiteľstva Miroslava Vargová.

To, že Hnúšťa bude turistickou destináciou, bolo pred pár rokmi nepredstaviteľné. Riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric uviedol, že sa to čoraz rýchlejšie stáva realitou. „Verím, že si vila nájde svojho návštevníka z mesta, aj mimo neho, a že tu bude vždy pestré prostredie čo sa týka výstav, podujatí, expozícií aj ľudí. Hnúšťa je dôkazom toho, že keď sa chce, tak sa dá.“

Článok pokračuje pod reklamou


O interiéri Petrivaldského vily nám povedal Viktor Brádňanský z Rozvojovej agentúry BBSK. Podľa jeho slov pracujú s vypracovanou štúdiou, ktorá určuje budúci osud vnútra tejto budovy. „V prednej časti by malo byt turistické informačné centrum, ktoré bude slúžiť ako vstupná brána do severnej časti Malohontu. Odtiaľto by sme chceli ľudí posielať na pamiatky, ktoré máme v meste, ale aj v okolí. V ostatných miestnostiach by mali byť interaktívne expozície odkazujúce na život, tvorbu a diela našich významných rodákov. Najväčšia časť má slúžiť na workshopy alebo rôzne aktivity či výstavy. Veríme, že kým sa nám podarí zohnať financie na zrealizovanie plánu, bude vila slúžiť najmä na výstavy. Je to nový historický priestor, ktorý si žiada využitie.“

Súčasťou slávnostného otvorenia bol aj program nazvaný „Stretnutie po rokoch Daxner a Francisci“, ktorý bol spojený s vernisážou výstavy komixovej súťaže. Tá bola venovaná 200. výročiu narodenia významných osobností regiónu Gemer-Malohont.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross