No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Približne 250 diel, ktoré vznikli na 37. ročníku Letáv, sprístupňuje výstava

9. októbra 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Priaznivci umenia každého druhu sa uplynulú sobotu (8. 10.) vrátili na 37. ročník Letáv, a to vďaka vernisáži artefaktov z tohto letného tábora umenia.

Vernisáž sa presunula do nových priestorov - okolo 250 artefaktov zaplnilo budovu bývalej Komunálnej poisťovne, ktorá stojí vedľa Základnej umeleckej školy. "Je to veľmi stará budova, má okolo 150 rokov. Bolo tu všetko možné. Bola tu jedna z prvých rimavskosobotských škôlok. Potom budovu dostalo Okresné združenie telesnej kultúry, ktoré tu malo svoje kancelárie ešte do minulého týždňa. Bola tu Komunálna poisťovňa, predtým diskotéka, pizzéria..." vysvetlil Marian Lacko, organizátor Letáv. Budova bola na predaj, dostala sa do rúk dlhoročného návštevníka Letáv, a ten ju ponúkol na vernisáž.

Článok pokračuje pod reklamou


"Vyhovovalo nám to, tak sme spravili výstavu tu. Celkovo tu máme okolo 250 vystavených artefaktov, vrátane fotiek či grafík. Samozrejme, na Letavách toho vzniklo viacej, ale našou nepísanou podmienkou je, že každý nechá aspoň jednu prácu, kto chce, môže aj dve," povedal Lacko, ktorý uplynulý ročník tábora hodnotí pozitívne, aj keď ho pandémia koronavírusu zmenila. Zaviedla menší počet účastníkov, čo podľa slov organizátora táboru prospelo.

"Bol to prvý pocovidový ročník. Covid bol pre nás na niečo aj dobrý, aj keď zlý bol v tom, že niektorí naši kamaráti covid neprežili. Dobrý bol v tom, že nás naučil spraviť akési obmedzenie. Pred covidom sme mali do 600 účastníkov, to už boli strašne veľké ročníky. Cez covid nám odporučili robiť s menej ľuďmi a vtedy sme zistili, že počet do 300 ľudí vrátane štábu a lektorov je najvyhovujúcejší," zhodnotil Marian Lacko. Podľa jeho slov sa vždy ako prví prihlasujú ľudia, ktorí majú v pláne naozaj počas celého týždňa tvoriť. "Pätnásť ľudí je taký priemer v dielňach. Letavy sa s menším počtom lepšie a aj ľahšie organizujú. Mám pocit, že sa tam aj viacej tvorí," dodal na záver.

Letavy sú stretnutím ľudí, ktorí majú k umeniu blízko, ale nie je ich profesiou, ľudí, ktorí hľadajú cestu ku krásnu a potrebujú usmerniť, ľudí, ktorí už vedia kam smerujú, ale hľadajú nové cesty k dosiahnutiu cieľa. Týmto cieľom je výtvarný, divadelný, literárny, fotografický, tanečný a hudobný spôsob komunikácie.
Význam Letáv je v stretávaní človeka s človekom – tvárou v tvár, človeka s umením, umenia s prírodou. Budúci rok sa na Kokave-Línii stretnú milovníci umenia v termíne od 6. do 13. augusta.

Výstavu si môžete pozrieť do 11. novembra 2022 po telefonickej dohode (0905 549 342).

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross