No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Projekt premeny budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej napreduje

3. marca 2023 | | |  | 
Zdroj: FB Litterra

REVÚCA – Projekt premeny budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej na unikátne zážitkové múzeum Litterra napreduje.

Banskobystrický samosprávny kraj slávnostne odovzdal stavenisko zhotoviteľovi 25. októbra 2022. Ten premení na realitu víťazný projekt z dielne štúdia YOUNG.S architekti.

Historická budova a priľahlý areál aktuálne zažíva revitalizáciu a premenu na modernú, interaktívnu expozíciu, s dôrazom na jedinečnosť každého výstavného priestoru. Cieľom BBSK v priestoroch niekdajšieho gymnázia je propagácia slova, vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti literatúry, divadelníctva, kozmonautiky a mineralógie a vytváranie zázemia pre ľudí z kreatívneho priemyslu.

Článok pokračuje pod reklamou

Ako uvádza Litterra na sociálnej sieti Facebook, na stavbe už napríklad pribudli základy pre výťah a bolo odstránené staré poškodené schodisko, aby mohli pripraviť podklady pre nové, ktoré bude dotvárať celkový obraz budovy. "Medzi prvou a druhou budovou rastie ako z vody nová – prepojovacia budova, ktorá bude predstavovať hlavný vstup do budúcej Litterry," dodali.

V druhej budove, ktorú ešte prednedávnom žiaci Prvého slovenského literárneho gymnázia využívali ako skúšobňu pre hudobne nadaných študentov, zmizli všetky priečky, prebytočný materiál, podlahy, strop a všetko to, čo do budúcna nebude potrebné. "Po rekonštrukcii bude v tejto budove konferenčná miestnosť a rezidenčné apartmány pre umelcov, ktorí budú obohacovať kultúrny život v meste," informovali.

Projekt je financovaný z úverových zdrojov, ktoré poskytol Slovak Investment Holding vo výške 2,4 milióna eur a má ambíciu prepojiť a prezentovať moderné formy literárnej tvorby, ako sú komiksy, používanie literárnej produkcie v hudbe a v divadle, fantasy a vytvára aj priestor na medziodborovú a medzigeneračnú komunikáciu prostredníctvom rozprávok.

Pozrite si vizualizácie projektu:

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross