No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO/VIDEO: Donských kozákov sprevádzali miestni speváci z FSk Lieščina. Umeleckú hodnotu dotváralo maľovanie pieskom

Sólistov donského kozáckeho chóru z Rostova na Done Volnij Don môžu ľudia počúvať aj pravidelne. Na nedávnom vystúpení prišli do Rimavskej Soboty už po štvrtýkrát. „Môžeme povedať, že ich popularita stúpa. Prvé vystúpenie bolo v bábkovej sále a zišlo sa tam zopár priaznivcov ruskej kultúry. Postupne počet divákov rástol a teraz sme sa tešili takmer trom stovkám divákov,“ povedala Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska, ktoré koncert organizovalo.

Umelcov z Volného Donu doprevádzali speváci a speváčky z rimavskosobotskej FSk Lieščina. Umelecký dojem niektorých skladieb umocnilo maľovanie pieskom, ktoré naživo predviedla ukrajinská umelkyňa Svetlana Vadko. Tri prekrásne speváčky v typických krojoch odspievali viacero skladieb v doprovode špičkových hráčov na ruské tradičné hudobné nástroje Grigorija Polovinku / ruský bajan, Alexandra Džalašova / perkusie a Jevgenija Kulabuchova / balalajka.

Článok pokračuje pod reklamou.



Okrem skladieb v ich rodnom jazyku zaspievali v ich podaní aj slovenské ľudovky, ako napríklad Skadeže to dievky boli. Záverom sa spojili všetci umelci a odzneli piesne Na Kráľovej holi, Kaťuša a samozrejme Kalinka. Ako pre Rimva.sk uviedol Daniel Slabej z FSk Lieščina, sú veľmi radi, že dostali príležitosť účinkovať s takými umelcami. Podľa jeho slov sú to profesionáli, čo dokázali iba pár minútovým zladením sa s ich skladbami pred vystúpením.

„Doprevádzali nás. Bolo to vzájomné, oni spievali s nami po slovensky a my na oplátku po rusky," povedal Slabej, podľa ktorého museli oprášiť ruštinu, no po čase si dobre rozumeli. Zároveň podotkol, že iba najmladšia členka ich speváckej skupiny sa musela texty naučiť bez predošlej znalosti ruštiny. "Ale zvládla to veľmi dobre," dodal Slabej z 13-člennej skupiny Lieščina, ktorá vznikla spojením zanietencov k ľudovým tradíciám a autentickému folklóru.

Nový koncertný program Kalinka 2020 mali diváci v rámci slovenského turné možnosť vidieť v rimavskosobotskom Dome kultúry. S ruským bajanom, balalajkou, perkusiami a s nezameniteľnými vokálmi Volnij Don už vystupoval takmer na všetkých kontinentoch zemegule. Koncert priniesol tradičné piesne donských kozákov, známe ruské melódie, virtuozitu v hre na ruských hudobných nástrojoch a hlavne krásnu atmosféru a spojenie dvoch blízkych kultúr.

https://www.facebook.com/Rimava.sk/videos/627693498059320/

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: Martin Kantor, Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross