No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO-VIDEO: Festival svojou pestrosťou oslovil viacero divákov. Ťahákom bola Para

Dvojdňový festival FRAJ oslovil svojou pestrosťou a prístupnosťou viac divákov ako vlani. Priestory v Čiernom orlovi či Dekáči v Rimavskej Sobote praskali vo švíkoch a dobrovoľníci miestami nestíhali dokladať stoličky. Organizátori hovoria v porovnaní s minulým, pilotným ročníkom o raketovom zrýchlení. „Presne o tomto sme v Rimavskej Sobote snívali,“ priblížil pre Rimava.sk jeden z organizátorov festivalu Tomáš Bálint z MsKS.

Multižánrový festival priniesol viac ako 15 vstupov na rôznych miestach. Okrem dvoch stálych lokácií vyrazili umelci aj priamo za divákmi. Potulná galéria a ekologický workshop učiteľov a žiakov ZUŠ na Hlavnom námestí, či vystúpenia dievčat z tanečného odboru ZUŠ v uliciach Rimavskej Soboty boli toho dôkazom. V centre mesta mládež vytvorila z plastových fliaš hranice, ktoré boli nosnou témou tohtoročného FRAJu.

https://www.facebook.com/frajfestival/videos/1587792461381436/

V prvý deň festivalu sa v Dekáči predstavil svojský Matej Tále, a to viacerými skladbami na hranici koncertu a stand-up comedy. Spolu s domácou speváčkou Zuzanou Mikulcovou, ktorá prerazila aj za hranicami svojho rodného mesta, tiež festival moderovali. Zuzka sa neskôr večer predviedla s Andrejom Hruškom. Pozornosť upriamili na experimentálny projekt Launch session, v ktorom pomocou počítača a LaunchPadu nahrádzajú celú kapelu.

Článok pokračuje pod reklamou



Ešte v piatok prišlo prekvapivo veľa ľudí na čítačku Michala Hvoreckého, prozaika, publicistu a prekladateľa. Je autorom viacerých oceňovaných kníh. Tou najnovšou je utopický román Tahiti, v ktorom vytvoril alternatívne dejiny Slovákov po rozpade Rakúsko-Uhorskej monarchie. „Bolo to pre nás obrovské prekvapenie. Pre čítačky je príznačné skôr komornejšie publikum, terasa Dekáča bola však zaplnená takmer do posledného miesta,“ poznamenal Tomáš Bálint. Na doskách javiska divadelnej sály krátko predtým odznelo komorné divadlo Cesta kolem mého pokoje performera Juraja Mitra.

VIDEO: Nezávislý ateliér 37

Ako skvelý festivalový priestor sa však na druhý deň ukázala predovšetkým historická budova Čierneho orla. Tá bola dopoludnia svedkom výtvarného workshopu pre deti a ich rodičov, reagujúceho na klimatickú krízu. Potulná galéria zase poukázala na problematiku extrémizmu, rasizmu, domáceho násilia či tolerancie k menšinám. Na Hlavnom námestí tiež od rána prebiehal Veľtrh frajerských nápadov a vecí. Poobedňajší program v Čiernom orlovi odštartovalo Divadlo Houže s predstavením Vlk na Mesiaci, po ktorom nasledovala diskusia o klimatickej zmene, moderovaná známou novinárkou Zuzanou Kovačič Hanzelovou (Viac o tejto zaujímavej diskusii vám priblížime v pripravovanom článku, pozn. red.)

Osobitný priestor dostala dvojica stand-up komikov Jakub Lužina a Gabo Žifčák so svojím podcastom Lužifčák, v ktorom tentokrát hostili Džumelca. Podľa slov PR manažéra FRAJu Filipa Kubelku sa toto ich živé vystúpenie mimoriadne vydarilo. „Vôbec prvýkrát sa uskutočnilo mimo Bratislavy. Je to humor, ktorý nie každému sedí, ale videl som ľudí, o ktorých viem, že im je vyslovene proti srsti, plakať od smiechu,“ doplnil Kubelka.

Program sa v Čiernom orlovi tento rok odohrával nielen na nádvorí, ale aj v novoobjavenej sále na poschodí. Bývalá telocvičňa sa zmenila na frajerskú chill-out zónu, kino aj galériu a v noci sa stala dejiskom skvelej afterparty. „Festival tiež úplne zbúral hranice medzi umelcami a bežnými návštevníkmi. Všetci si spoločne užívali koncerty, vysedávali v klenbách balkóna, popíjali a debatovali až do skorých ranných hodín,“ povedal na margo tohtoročného FRAJu Tomáš Bálint.

Najväčšou udalosťou festivalu bol koncert skupiny Para. Ich vystúpenia na Pohode či Grape bývajú hajlajtom porovnateľným s najväčšími zahraničnými menami, no koncert sa mimoriadne vydaril aj v komornejšej atmosfére historického nádvoria. „Pre mňa asi najväčším prekvapením bol všadeprítomný Matej Tále. Spolu so Zuzkou Mikulcovou festival moderoval a odohral dva koncerty. Viaceré z jeho pesničiek nesú silný odkaz, aj keď celkovo v jeho textoch prevláda skvelý humor. Niektorí si doteraz spievajú: 'Ty krava a a a a aaa',” uzavrel s úsmevom Kubelka. V neskorých nočných hodinách dostali priestor aj domáci dji Sandy a Ples z partnerského projektu Transistor.

https://www.facebook.com/Rimava.sk/videos/699322520654286/

Pozitívne naladení organizátori FRAJu sa nevedia dočkať ďalšieho ročníka, na ktorom už teraz intenzívne pracujú.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross