No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO-VIDEO: Novoročný koncert bol výnimočný v podaní členov Slovenskej filharmónie

Novoročný koncert v Evanjelickom kostole bol začiatkom tohto roka výnimočný. Klasické diela, ale aj vianočné koledy prišli zaspievať do Rimavskej Soboty členovia Slovenskej filharmónie, ktorí reprezentujú Slovensko v zahraničí. Ľudia si záverečným potleskom vypýtali niekoľko prídavkov. Záverom odznela skladba Tichá noc, svätá noc. Ako pre Rimava.sk uviedla Helena Oborníková (alt), z prvého telesa slovenskej filharmónie, v takomto zoskupení spievali prvýkrát, rovnako prvýkrát boli aj v Rimavskej Sobote.

„Spievali sme v Japonsku, v Ománe, pravidelne navštevujeme štátnu operu vo Viedni. Máme s nimi spoluprácu a doma spievame filharmonické koncerty, skôr ale koncertné diela, nie operné," priblížila zaujímavé miesta ich vystúpení Oborníková. Podľa jej slov sa do Rimavskej Soboty dostali na základe kontaktov ich kolegu s riaditeľom Strednej odbornej školy SOŠOS Rimavská Sobota Jaroslavom Bagačkom. Ako zároveň podotkla, väčšinou keď ich pozvú, chodia spievať okteto. „Teraz sme sa doladili hlasovo, aby tam bol vrchný, spodný aj mužský hlas," priblížila Oborníková s tým, že na husliach ich sprevádzala a skúsenosti zbierala jej dcéra, s ktorou majú nacvičené koledy z ich domáceho spevokolu.

Článok pokračuje pod reklamou.



Medzi jej najobľúbenejšie vystúpenia podľa Oborníkovej patrí Carmina Burana, ktorá im sedí najviac. „Je to také najlepšie, aj najnavštevovanejšie dielo. Keď sa urobí jeden koncert, tak je vypredaný už vtedy keď sa o ňom len vie. Ľudia čakajú na lístky," podotkla.

Pre jeho náročnosť ho ale hrajú len málokedy a plná býva aj generálka. „Ľudia by to vedeli počúvať asi aj každý mesiac keby sa dalo. Je to ale strašne náročné na sólistov. Je tam veľké obsadenie aj hráčov aj zboru. Kvôli financiám je to tiež obmedzené robiť raz za tri roky. Naposledy sme ho robili minulý rok," dodala.

Za výnimočný novoročný koncert sa záverom vystúpenia sólistom poďakovala seniorka RIS Viktória Lisáková. „Bol to krásny novoročný koncert," podotkla s tým, že umelcom popriala, aby sa aj celý rok niesol v znamení hudby a takej radosti, a aby aj naďalej obohatili divákov svojím umením. Ako poznamenala, možno nie všetkému priamo ako laici rozumeli, ale v ich podaní to bolo také príjemné, zrozumiteľné, a bolo to aj odkonferovené. „Podstatné je, že sme sa vžili a vcítili vôbec do tej hudby a do slov," dodala Lisáková.

Koncert organizoval Evanjelický cirkevný zbor Rimavská Sobota a SOŠOS Rimavská Sobota.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross