No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO/VIDEO: Talentovaní muzikanti z R. Soboty zahájili Hudobnú jar

hudobna-jar-16Hudobnú jar v Rimavskej Sobote zahájili mladí a talentovaní muzikanti, absolventi Základnej umeleckej školy, účastníci mnohých súťaží a študenti konzervatórií. Na svoje si prišli milovníci flauty, klavíra, operného spevu, gitary či akordeónu. V dome kultúry sa včera predstavila Juliana Čarnoká, Alexandra Patakyová, Adriana Šajgalová a Evamária Reichelová, šesticu domácich umelcov doplnili gitaristi Michal Antal a Pavel Orosz. „Ďakujem, že ste sa na toto podujali,“ uviedla záverom koncertu Eva Čarnoká, ktorá účinkujúcich sprevádzala hrou na klavíri. Ďalší koncert gitaristov Dariny Jókaiovej a Dávida Hnata sa uskutoční v utorok, 12. apríla o 18.00 hod. v Mestskej galérii.
Ako prvý vystúpil gitarista Pavel Orosz, ktorý už piaty rok študuje na konzervatóriu Pink Harmony vo Zvolene. V rámci Medzinárodného gitarového festivalu Prešovské dni klasickej gitary 2016 absolvoval kurzy pri Brazílčanke menom Cecilia Siqueira, ktorá hrá vo svetoznámom Duo Siquere Lima. Ako odznelo včera na pódiu, pochopil, že s hudbou sa nedá skončiť ako napríklad s nejakou hrou a stále sa v nej dá naučiť niečo nové.

Domácu ZUŠ úspešne absolvovala aj Juliana Čarnoká. V poslednom roku štúdia sa zúčastnila nadregionálnej súťaže v Rožňave, kde sa umiestnila v zlatom pásme. V súčasnosti študuje tretí rok hru na klavíri na Štátnom konzervatóriu v Košiciach. Vo februári sa zúčastnila na medzinárodných majstrovských klavírnych kurzoch v poľskom meste Sanok.

Počas Hudobnej jari privítajú aj mladého Rimavskosoboťana gitaristu Štefana Szabóa. Záverečný štvrtý koncert v MsKS naplánovali na utorok, 7. júna, o 19.00 hod. „Predstaví sa v ňom dvojica Milan Paľo/husle a Ladislav Fančovič/klavír," uviedla Katarína Zsélyiová z MsKS, ktoré cyklus koncertov vážnej hudby organizuje.
Ďalším absolventom ZUŠ, ktorý študuje prvý rok na štátnom konzervatóriu v Bratislave a pripravuje sa na súťaž slovenských konzervatórií bol Michal Antal. Odohral množstvo koncertov, najmä v Rimavskej Sobote a v okolí. Jeho najväčší úspech je 1. miesto v celoslovenskej komornej gitarovej súťaži Handlovské gitary v roku 2014.

S operným spevom sa vo viacerých vstupoch predstavila Alexandra Patakyová, na klavír ju doprevádzala Eva Čarnoká. Alex po umeleckej škole pokračuje na Štátnom Konzervatóriu v Košiciach, súkromne vyučuje spev a navštevuje košický zbor. Počas leta účinkovala na jazzovom festivale, kde robila sólistku zboru Voces gregorianae cassovienses po celom Slovensku. Taktiež účinkovala na festivale Ars Nova, kde bola sólistkou novej skladby skladateľky Tímei Maščákovej.
Hru na akordeóne predviedla Adriána Šajgalová, ktorá študuje druhý ročník na Konzervatóriu v Banskej Bystrici. Tento rok sa zúčastnila celoslovenskej súťaže, ktorá sa konala v Banskej Bystrici. Ešte v priebehu štúdia na umeleckej škole sa zúčastnila niekoľkých súťaží či už s komorným akordeónovým súborom (Poltár) alebo ako sólo – hráč (Tisovec-2.miesto, Giraltovce).

Hudobný večer vážnej hudby zavŕšila Evamária Reichelová, ktorá druhý rok študuje na Konzervatóriu v Bratislave. V súčasnosti sa pripravuje na súťaž slovenských konzervatórií a absolvovala interpretačný seminár hry na flaute, ktorý sa uskutočnil pod vedením Katalin Stefula, prvej sólo flautistky Gewandhausorchestra v Lipsku. V Rimavskej Sobote bola dlhoročnou členkou dychového orchestra Sobotienka, s ktorým sa zúčastnila na mnohých medzinárodných hudobných festivaloch na Slovensku i v zahraničí.

Na treťom koncerte 36. ročníka Hudobnej jari, privítajú opäť mladého Rimavskosoboťana gitaristu Štefana Szabóa v hráčskom duu s Jánom Fialom/bicie. Koncert bude v utorok, 10. mája o 19.00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry. Štefan Szabó už viackrát účinkoval v Rimavskej Sobote ako člen skupiny speváčky Zuzany Mikulcovej, v súčasnosti je študentom JAMU v Brne v odbore jazzová interpretácia.

Zdroj: Rimava.sk/MsKS


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross