No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO/VIDEO: V R. Sobote koncertoval klavírny virtuóz Marián Lapšanský

Profesor Marián LapšanskýPribližne 120 poslucháčov prilákal včera večer do divadelnej sály rimavskosobotského Domu kultúry koncert virtuóza, profesora Mariána Lapšanského, ktorý patrí k špičke klavírneho slovenského interpretačného umenia. V podaní majstra odzneli skladby Zdeneka Fibicha, Johannesa Brahmsa, Issaca Albeniza aj Ferenca Liszta. Rodák z Tisovca, žiak rimavskosobotskej hudobnej školy, momentálne zastáva post generálneho riaditeľa Slovenskej filharmónie.

„Koncert bol noblesným otvorením 33. ročníka Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote. Pán Lapšanský si podmanil publikum brilantným výkonom, precítenou hrou i bezprostredným slovným prejavom, ktorým uviedol každú skladbu. Na záver sme ho odmenili dlhotrvajúcim potleskom,“ povedala Eva Čarnoká, predsedníčka Kruhu priateľov vážnej hudby.

Po koncerte zástupcovia Gemer – Malohontského muzeálneho spolku, István B. Kovács a Géza Hizsnyan, slávnostne odovzdali Mariánovi Lapšanskému a medzinárodne uznávanému farmakológovi profesorovi Milanovi Križkovi Cenu Jánosa Fábryho za výnimočnú reprezentáciu Gemera, jeho kultúrnych a duchovných hodnôt doma i vo svete. „Musíme si uvedomiť, aké je to vzácne, že pán Lapšanský popri svojom pracovnom vyťažení prijal pozvanie do rodného kraja. Veď pre zaujímavosť, najbližšie bude koncertovať až v decembri v Turecku a vo februári v Japonsku,“ povedal vo svojom poďakovaní Géza Hizsnyan.

[su_media url="https://www.youtube.com/watch?v=fdIbI1rqhyM" width="600" height="388"]

Prof. Marián Lapšanský má na svojom konte mnoho úspechov a ocenení. Koncertná činnosť ho zaviedla viacnásobne do všetkých európskych krajín, ale aj na Kubu, do Juhoafrickej republiky, Kanady, USA, Mexika a Japonska. Ako sólista hosťuje na významných medzinárodných festivaloch, spolupracuje s poprednými orchestrami a pravidelne sa venuje aj komornému partnerstvu s vynikajúcimi inštrumentalistami a vokálnymi sólistami. Vplyvnou a medzinárodne rešpektovanou autoritou je aj v oblasti pedagogických a organizátorských aktivít. Je profesorom klavírnej hry na umeleckých akadémiách  v Prahe, Bratislave a Banskej Bystrici.  Od roku 2004 zastáva post generálneho riaditeľa Slovenskej filharmónie.

Program Hudobnej jesene pokračuje v októbri. „V utorok, 8. októbra, nám Andrea Stankovská-Hallon (flauta), Dušan Stankovský (klavír) a Štefan Reiter (husle) zahrajú melódie z opery Porgy a Bess, z operety Orfeus v podsvetí, z muzikálov Fantom opery a Fidlikant na streche, ale aj ďalšie  židovské piesne,“ avizuje  Katarína Zsélyiová z Mestského kultúrneho strediska, ktoré Hudobnú jar a jeseň organizuje. Ako spomenula, kuriozitou jesenného cyklu bude koncert Ronalda Šebestu, ktorý okrem iného zahrá aj tri skladby pre sólový klarinet od Igora Stravinského. „Sú to skladby považované za prvé diela modernej hudby pre klarinet bez sprievodu iného nástroja,“ podotkla  Zsélyiová. Koncert sa uskutoční 21. októbra v priestoroch Reformovaného gymnázia. V závere októbra (29. 10.) bude  v Dome kultúry koncertovať klavírna virtuózka Jordana Palovičová s bratom Ivanom Palovičom (viola). „Vlani získala obdiv nášho publika s interpretáciou skladieb Ilja Zeljenku, medzi ktoré patria náročné skladby pre klavír a 4 bongá,“ uviedla Katarína Zsélyiová. Ako podotkla, Hudobná jeseň sa však v októbri nekončí, do konca roka sú pripravené ďalšie koncerty.

Hudobná jar a jeseň sa koná s finančnou podporou MKSR.

[nggallery id=1174]

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross