No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Gemerská výšivka stále živá, alebo keď sa vlákno spojilo s ihlou

19. marca 2022 | | | | |  | 

Ľudová výšivka na Slovensku sa nevyvíjala jednotne a rovnomerne. Vznikala ako dôsledok snahy o skrášlenie strohého odevu a textílií z ľudového prostredia. Výšivku ako výtvarný prejav zdobenia ľudového odevu však neurčuje iba technika. Vnímame ju predovšetkým prostredníctvom vzorov, farieb a umiestnenia na textílii.

Túžba ozdobovať si odev, vnášať doň prvky jedinečnosti, odlíšiť sa od ostatných  a zároveň deklarovať svoj majetkový status. Regionálne odlišnosti vyvinuté pod vplyvom uvedených okolností sa v jednotlivých regiónoch natoľko udomácnili, že sa pre danú lokalitu stali určujúce.

Článok pokračuje pod reklamou


Výšivka sa naďalej vyvíjala vlastnou cestou, vznikali nespočetné varianty vzorov, dochádzalo k určitej tvorivej samostatnosti a tým aj vytváraniu originálnych vzorov.

Historické výšivky neupadli do zabudnutia, len sa pretavili a pretvorili do motívov slovenskej roľníckej výšivky, ktorá v tomto období zažila najväčší rozkvet. Výšivky z ľudového prostredia sú nesmierne vzácnou samostatnou kapitolou našej slovenskej kultúry.

Zapôsobili aj na vznešené dámy vo feudálnych sídlach a bohaté meštianky, ktoré zdobili výbavy svojich dcér, bytové a úžitkové textílie, čomu sa priúčali aj šikovné ženy a dievčatá z vidieka.

Vo viacerých rodinách s láskou a úctou opatrujú precízne vyšívaný, ozdobne tkaný alebo paličkovaný textil ako pamiatku na prarodičov. Svadobný závoj, dámska blúzka, detský čepček a košieľka, jemné vreckovky, golieriky, ozdobné prikrývky či vankúše sú krásnou kombináciou materiálov, výzdobných techník a spomienok. Nádherný materiál, motívy, precízna technika výzdoby a farebný súlad dodnes vyvolávajú úžas.

Článok pokračuje pod reklamou


Výšivky tvoria významnú časť histórie našej hmotnej kultúry - historickej výšivky, ktorá bola určitým predchodcom neskôr takej obdivovanej slovenskej ľudovej výšivky. V minulosti malo všetko svoj vývoj a význam. Dodnes nás udivujú, obohacujú, sú zdrojom inšpirácií pre laickú aj odbornú verejnosť. A tak ešte aj dnes sú výšivky cenným inšpiračným zdrojom pre nás všetkých.

Text: Oddelenie regionálneho rozvoja MsÚ Revúca – TIC

Zdroje:
Mintalová Zubercová, Z. Príbeh vlákna. Bratislava: Vydavateľstvo Slovart,  2016
Némethová, D. Slovenská ľudová výšivka, Inšpirácie. Bratislava: Ústredie ľudovej umeleckej výroby, 2017
Zajonc, J. – Ondrušková M. Maľované výšivky. Bratislava: Vydavateľstvo Slovart, 2016

Foto: Zajonc, J. – Ondrušková M. Maľované výšivky. Bratislava: Vydavateľstvo Slovart, 2016


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross