No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Gemersko-malohontské múzeum vlani navštívilo takmer 15 tisíc ľudí

10. februára 2010 |  | | |

Návštevnosť expozícií a výstav Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote je kolísavá. Kým v roku 2007 múzeum navštívilo 13 tisíc ľudí, v roku 2008 bol nárast záujmu na takmer 18 tisíc návštevníkov. V roku 2009 prišlo do múzea približne 15 tisíc ľudí.  Rimava.sk o tom informovala riaditeľka múzea Oľga Bodorová.

V minulom roku GMM zrealizovalo celkom štrnásť nových výstav. Najnavštevovanejšou výstavou boli Gemerské starožitnosti, ktoré si prezrelo 1 550 návštevníkov. Podobne veľký záujem vzbudila aj výstava Včelince -Archív dávnej minulosti, ktorú si pozrel aj  podpredseda vlády Dušan Čaplovič.

Veľký záujem pretrváva aj o ďalšie kultúrno-výchovné podujatia, akými sú prednášky či semináre, ktorých sa v minulom roku zúčastnilo viac ako 3 400 návštevníkov.

„Muzeálnu prácu sme zviditeľnili aj netradičnými aktivitami, ako je úspešná akcia Noc v múzeu. Jej piaty ročník  sme uskutočnili 17. mája 2009, v rámci Medzinárodného dňa múzeí. Vtedy ožívajú historické udalosti regiónu, množstvo návštevníkov sa teší na atraktívne sprievodné podujatia, akými sú vystúpenie skupín historického šermu, ako aj na obvyklého ťaháka, či predskokana v podobe speváka Martina Geišberga, rodáka z Rimavskej Soboty,“ uviedla Oľga Bodorová.
Ako dodala, Noc v múzeu prilákala takmer šesťsto návštevníkov.

Riaditeľka zároveň avizuje, že tohtoročná Noc v múzeu sa bude niesť v duchu egyptskej múmie.
„V roku 2010 uplynie presne sto rokov, odkedy István Süteö-Munkácsi daroval múzeu múmiu ženy z Egypta,“ vysvetlila Bodorová.

Súčasťou rimavskosobotského múzea je aj knižnica, ktorá eviduje takmer 43 700 knižných jednotiek. Od roku 2005 je 70 kusov knižných tlačí zo 16. storočia vyhlásených Ministerstvom kultúry SR za historické knižné dokumenty. Vlani knižnicu múzea navštívilo spolu 495 čitateľov.

Rovnako ako po minulé roky, plánuje múzeum aj v roku 2010 mnoho výstav a kultúrno-výchovných podujatí. Ako však riaditeľka uviedla, zmenou oproti vlaňajšku je zníženie rozpočtu o 20 percent.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross