No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Hlavný vstup múzea v Rim. Sobote prejde rekonštrukciou, zriadia aj návštevnícke centrum

RIMAVSKÁ SOBOTA – Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote získalo nenávratný finančný príspevok, vďaka ktorému môže jeho hlavný vstup prejsť revitalizáciou. Súčasťou projektu je aj zriadenie návštevníckeho centra. Pre GMM v R. Sobote je tento projekt veľmi dôležitým krokom na to, aby naďalej mohlo poskytovať kvalitné služby svojim návštevníkom.

Dotáciu na rekonštrukciu, prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu, poskytne Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v zastúpení Ministerstva kultúry SR a bude spolufinancovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja.

Celkové výdavky projektu predstavujú sumu viac ako 96-tisíc eur. Projekt pokryje časť v hodnote viac ako 91-tisíc eur. Spolufinancovanie projektu vo výške viac ako 4-tisíc eur bude pozostávať z prostriedkov BBSK. „Vzhľadom na skutočnosť, že projekt vznikal v roku 2021, od jeho vzniku došlo k posunom v cenách materiálov i služieb, preto nie je možné vylúčiť navýšenie cien niektorých položiek projektu," uviedol pre Rimava.sk poverený riaditeľ GMM Ján Aláč.

Článok pokračuje pod reklamou


Pokračoval, že ciele projektu je možné rozdeliť na dve časti. „Prvou je zvýšenie kvality poskytovaných služieb. V prípade nášho projektu to znamená komplexnú rekonštrukciu vstupu do expozičných a výstavných priestorov a zriadenie návštevníckeho centra. Ide o moderné poňatie vstupu do múzea a zriadenie plnohodnotného návštevníckeho centra zodpovedajúceho súčasným nárokom a očakávaniam návštevníkov a verejnosti, a v neposlednom rade aj významu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote pre mesto Rimavská Sobota, okres Rimavská Sobota a tiež pre región Gemer-Malohont.“

Tým druhým cieľom je zvýšenie úrovne hygienických štandardov kultúrnej inštitúcie. Projekt vznikal v období vrcholiacej pandémie Covid-19, preto sú jeho súčasťou aj položky, ktoré sa vo verejných priestoroch, vrátane kultúrnych inštitúcií, začali objavovať práve v tomto období. „V našom prípade ide napríklad o germicídny žiarič pre dezinfekciu ovzdušia, alebo terminál na bezkontaktné meranie teploty a dezinfekciu rúk.“

Najväčší rozsah tvoria rekonštrukčné práce vstupu a práce na vybudovaní návštevníckeho centra. Upravený bude priestor na prístupovej chodbe pred novozriadeným návštevníckym centrom tak, aby vznikol jednoliaty a návštevnícky príťažlivý moderný priestor.

„V priestore budú osadené sedacie a úložné prvky pre kabáty či tašky. Pôvodný masívny zamrežovaný vstup z konca 70. rokov 20. storočia bude nahradený presklenými automatickými dverami na fotobunku. V priestore budú moderné vitríny na propagačný materiál, publikácie a zborníky z produkcie Gemersko-malohontského múzea. Osadená bude aj nová dlažba a rovnako dôjde aj k úprave stien. Súčasťou rekonštrukčných prác sú aj vykurovacie telesá, nová elektroinštalácia, osvetlenie... V neposlednom rade vznikne nové a dôstojné pracovisko pokladníka a lektora,“ vysvetlil Aláč.

Článok pokračuje pod reklamou


Projekt by mal byť zrealizovaný v mesiacoch júl až december tohto roka. Podľa Aláča sa ale všetko bude odvíjať od realizácie verejného obstarávania a následne aj od začiatku prác a ich postupu.

„Keďže ide o rekonštrukciu vstupu do výstavných a expozičných priestorov je pochopiteľné, že charakter niektorých prác bude mať dopad aj na obmedzenie činnosti múzea vo vzťahu k návštevníkom. Dôvodom je bezpečnosť návštevníkov. Múzeum nebude pre verejnosť počas týchto prác uzatvorené úplne. V časti objektu múzea, v ktorej sa rekonštrukčné práce nebudú realizovať, budú pre návštevníkov k dispozícii jedna, či dve výstavy. Verejnosť budeme o obmedzeniach, ich termínoch a programovej ponuke informovať s dostatočným predstihom. Vopred verejnosti a našim návštevníkom ďakujeme za pochopenie,“ doplnil.

„V poslednom desaťročí vďaka zriaďovateľovi Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, Banskobystrickému samosprávnemu kraju, prešlo múzeum celým súborom väčších či menších rekonštrukcií." Poverený riaditeľ dodal, že v múzeu sa podarilo zrekonštruovať napríklad vykurovanie, vymeniť okná, prebehla reinštalácia okien a dverí klasicistickej kúrie v Rimavských Janovciach, zrekonštruovalo sa nádvorie, priestory pre múzejnú knižnicu, opravila sa fasáda, vymenila strecha a uskutočnili sa podobné potrebné opravy budovy.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross