No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Hudobnú jeseň uzavrie vianočný koncert v podaní Reiter Trio

17. decembra 2011 |  | 

Slávnostný vianočný koncert v podaní Reiter Trio uzavrie v utorok, 20. decembra, 31. ročník Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote. V programe sa predstaví husľový virtuóz, dirigent a skladateľ Štefan Reiter st., skvelý sólista syn István Reiter ml. (husle) a mladý úspešný klavírista Ladislav Fančovič. Koncert sa začne o 18.00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry.

Štefan Reiter st. je významným husľovým virtuózom, dirigentom, skladateľom a pedagógom, ktorého hlavným pôsobiskom bola Slovenská filharmónia, Cappella Istropolitana, Slovenské kvarteto, Franz Lehár Orchester - Wien, Pressburger Solisten, Slovakia Solisten. Od roku 1997  sa popri pedagogickej činnosti na Konzervatóriu v Bratislave venuje sólovej hre a viedenskej hudbe. So svojím orchestrom účinkuje doma i v zahraničí na rôznych firemných, štátnych podujatiach a od roku 1990 vystupuje so svojím synom ako husľové duo (Reiter duo). Od roku 1998 mnohokrát reprezentoval Rakúsko po celom svete ako "Stehgeiger", pokračujúc tradíciu Johanna Straussa.

István Reiter ml. je mnohostranným husľovým virtuózom. Svoje skúsenosti uplatňuje v orchestroch, predovšetkým je však skvelým sólistom, virtuózom rôznych žánrov, od klasiky cez salónnu hudbu až po modernú tanečnú muziku. Od marca 2011 pracuje ako hudobný redaktor Rádia Patria. Od roku 1997 sa zúčastňuje ako hosť v rôznych orchestroch, napr.: Štátny komorný orchester Žilina, Franz Lehár Orchester Viedeň, Cappella Istropolitana, Musica Aeterna, Il Concerto Tivoli, Haydn Sinfonietta Wien.

Ladislav Fančovič  ukončil v roku 2000 štúdium na konzervatóriu v Bratislave s titulom "Najlepší absolvent roka". Študoval na Akadémii múzických umení v Prahe, na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Je nositeľom niekoľkých súťažných ocenení. Popri sólistickej činnosti sa aktívne venuje aj komornej hudbe. Okrem koncertov na Slovensku účinkoval na významných festivaloch vo väčšine európskych krajín, Malajzii a USA.

„Očakávame početnejšie publikum nielen preto, že Reiterovci sú výborní huslisti, ale aj kvôli tomu, že István Reiter ml. má manželku z Rimavskej Soboty," hovorí s úmesvom Katarína Zsélyiová z Mestského kultúrneho strediska.

Vstupné: 1,50 € / 0,80 €  pre členov KPH. 31. Projekt organizuje MsKS a Kruh priateľov hudby s finančnou podporou MK SR.

Vianočný koncert Reiter trio uzavrie 31. ročník Hudobnej jari a jesene v Rimavskej Sobote Con spirito, v rámci ktorého organizátori ponúkli milovníkom vážnej hudby osem kvalitných komorných koncertov. „V rámci dramaturgie sme tradične dali priestor mladým talentom – klaviristovi Norbertovi Danišovi, podporovanému nadáciou Divé maky a trom ďalším výrazným osobnostiam z kategórie tých mladších. Dva koncerty boli venované výročiam významných osobností hudobného sveta Ferenczovi Lisztovi a Jánovi Cikkerovi, mali sme výborný džezový koncert huslistu Jamesa Evansa s kapelou (VB). Nášmu publiku sa predstavila mladá úspešná klaviristka a pedagogička hudby Evka Sendreiová, pochádzajúca z Rimavskej Soboty, ktorá momentálne pôsobí ako vedúca katedry klávesových nástrojov na AU v Banskej Bystrici,“ zhodnotila projekt Con spirito Zsélyiová.

Projekt sa uskutočňuje s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, v spolupráci s Hudobným centrom v Bratislave.

.

Program koncertu v podaní Reiter Trio.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross