No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Jubilejný ročník koncertov vážnej hudby zakončí huslista Peter Michalica

3. decembra 2010 |  | 

Posledný koncert jubilujúcej sezóny rimavskosobotskej Hudobnej jari a jesene bude patriť umelcovi známeho mena svetového formátu Petrovi Michalicovi, s ktorým spoluúčinkuje Peter Guľas, hráč na spinet.

Koncert sa uskutoční v utorok, 7. decembra, o 19.00 hod. vo veľkej zasadačke Domu kultúry v Rimavskej Sobote.

Peter Michalica sa venuje interpretácii sólovej husľovej tvorby a komornej literatúry.
Koncertoval prakticky po celom svete - takmer vo všetkých krajinách Európy, v Anglicku, Írsku, na Kube, USA, Kanade, Tunise, Číne, Indii, v krajinách bývalého ZSSR a inde. V rámci týchto ciest bol hosťom medzinárodných hudobných festivalov, domáce nevynímajúc.
Hral s významnými orchestrami a dirigentmi na štyroch kontinentoch. Pravidelne nahráva pre STV a SRo ako aj pre nahrávacie spoločnosti doma a v zahraničí. Je autorom mnohých rozhlasových a televíznych relácií.

„Uplynulo už 30. rokov od chvíle, ako sa niektorí obyvatelia Rimavskej Soboty, priaznivci vážnej hudby, rozhodli organizovať koncerty vážnej hudby za účelom sprístupniť ju širokej verejnosti. V roku 1980 sa uskutočnila zakladajúca členská schôdza klubu priateľov hudby a prvýkrát sa organizovali jarné a jesenné cykly koncertov,“ priblížila pre Rimava.sk Eva Čarnoká, predsedníčka Klubu priateľov hudby. Ako dodala, koncerty sa konali v komornom prostredí sály bývalej poliklinky a stali sa v meste veľmi populárne, o čom svedčila aj hojná účasť poslucháčov.

„O organizačné zabezpečenie koncertov sa oduševnene stará Katarína Zsélyiová, pracovníčka MsKS. Jej úspechu možno pripísať aj neustále sa rozširujúci počet poslucháčov,“ povedala ďalej Čarnoká. Podľa jej slov je úspešná aj spolupráca s Mestskou galériou, či náboženskými farnosťami a tak sa koncerty môžu uskutočniť aj mimo pódia domu kultúry. „Priaznivé ohlasy účinkujúcich na atmosféru našich koncertov, sú radostným zadosťučinením za úsilie vynaložené prípravou spoločného stretnutia,“ dodala

V jubilejnej sezóne bolo týchto stretnutí deväť, uskutočniť sa mohli aj s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Vo februári zavítal do Rimavskej Soboty Gábor Csalog a jeho skupina. Významná osobnosť flautovej hry Miloš Jurkovič prišiel v apríli spolu s džezzmanom Jánom Hajnalom. Úspech medzi rimavskosobotským publikom si získal koncert konaný 8.júna, ktorý sa niesol v duchu „ľahších“ operetných melódií. Interpretmi koncertu boli otec a syn Štefan Reiter st. a István Reiter ml.
Jesenný cyklus začal Fryderikom Chopinom. Koncert bol uskutočnený pri príležitosti 200. výročia narodenia najslávnejšieho poľského skladateľa. Dramaturgia koncertu pozostávala zo Chopinových diel pre violončelo, husle a klavír, ktoré brilantne predniesli František Novotný, Jozef Podhoranský a Ivan Gajan.
Miestom posledného stretnutia bola Mestská galéria v Rim. Sobote za spoluúčasti Bratislavského gitarového kvarteta v zložení Miloš Slobodník, Jana Babuliaková, Vladimír Ondrejčák a Martin Krajčo, ktoré vo svojom repertoári zahŕňa originálnu gitarovú tvorbu, ako aj vlastné úpravy diel rôznych štýlových období.

„Záverečný koncert jubilujúcej sezóny bude patriť práve Petrovi Michalicovi, s ktorým spoluúčinkuje Peter Guľas. Myslím si, že lepší darček k narodeninám sme si ani nemohli priať,“ uzavrela Čarnoká.

Zdroj: Rimava.sk, MsKS Rim. Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross