No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO/VIDEO: Klenovská rontouka prilákala tisíce ľudí, folklórne slávnosti sa vydarili

24. júna 2012 | |  | | |
Klenovská rontouka

Klenovská rontouka

Skončili sa folklórne slávnosti, známe široko-ďaleko, ktoré každoročne zaplnia Klenovec súbormi, jarmočníkmi, ľudovými zvykmi a
neodolateľnými vôňami dobrého domáceho jedla. Klenovská rontouka aj včera privítala návštevníkov nielen z okresu, ale z rôznych končín Slovenska. Stretli sa milovníci ľudovej hudby, folklóru, zábavy a tradícií.

Kto si chcel vychutnať vystúpenia folkloristov, našiel svoje miesto priamo na Námestí Karola Salvu, kde bol hlavne podvečer sústredený hlavný program Gemersko-malohontských folklórnych slávností. V stánkoch jarmočníkov mnohí prevetrali svoje peňaženky, remeselným výrobkom, košíkom, drevenému riadu, šúpolienkam, dreveným hračkám či drôteným šperkom sa dalo len ťažko odolať. Nehovoriac o špecialitách a sladkých dobrotách, ktoré ponúkali v jednotlivých dvoroch syry, kapustnicu, klobásky, sladké i slané koláče.


Večerný program bol spomienkou na Mikuláša Senka, ktorý svoj život zasvätil ľudovej kultúre, pracoval s niekoľkými súbormi z regiónu. Jeho choreografiám, hudobným aj speváckym číslam tlieskali diváci na najvýznamnejších slovenských podujatiach, ale aj diváci vo svete. Do folklórneho neba odišiel v júni roku 1990, pochovaný je v rodnej Muránskej Lehote. Dnes si ho s láskou a úctou pripomenuli aj v Klenovci.

Včerajším večerom vyvrcholil 34. ročník tradične kvalitných folklórnych slávností, dnes mali pred sebou pokojnejšiu atmosféru.
V rámci nedeľňajších Služieb Božích v kostole sa predstavila FSk Šajava z Kráľa v programe Ľudová pieseň v kresťanskej kultúre.

Klenovská rontouka
História podujatia sa začala písať v roku 1979, kedy sa konal prvý ročník pod názvom Gemerský folklór a Klenovčania si mohli ľudový spev a tanec vychutnať len jeden deň.

Manželia Stanka a Jaroslav Zvarovci

Manželia Jaroslav a Stanka Zvarovci, ktorí festival v súčasnosti organizačne zastrešujú, tancovali ako sólisti v klenovskom súbore FS Vepor. V roku 1989 Jaroslav Zvara ako riaditeľ klenovského Kultúrneho strediska začal spolu s manželkou organizovať už niekoľkodňové slávnosti, ktoré nadobúdali dnešnú podobu. Názov Gemerský folklór sa zmenil na Gemerské folklórne slávnosti, o dva roky neskôr na Gemersko-malohontské folklórne slávnosti. V rámci Dní tradičnej kultúry na Slovensku bol názov zmenený na Klenovskú rontouku (rontouka je tradičný klenovský tanec). Stanka Zvarová ako riaditeľka a dramaturgička festivalu s Jaroslavom Zvarom, ktorý má spolu s partnermi na starosti organizáciu, vedú festival dodnes. Už teraz sa tešíme na 35. ročník festivalu. Bude sa vraj niesť v znamení Jánošíka, ktorého zlapali práve v Klenovci.

[nggallery id=750]

Zdroj: Rimava.sk, Sponzorovaný článok (Rimava.sk - hlavný mediálny partner podujatia)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross