No active "ca-sidebar-197687" sidebar

KOKAVA N. RIMAVICOU: Synagógu rozozvučali tóny historickej hudby v podaní Ensemble Thesaurus Musicum

6. septembra 2021 | |  | |

KOKAVA NAD RIMAVICOU – Približne 40 návštevníkov prilákal v sobotu (4. 9.) do synagógy v Kokave nad Rimavicou koncert historickej hudby v podaní zoskupenia Ensemble Thesaurus Musicum. Ako pre Rimava.sk uviedla manažérka súboru Vanesa Urbanová, nápad koncertovať v niekdajšom židovskom svätostánku mal vedúci tohto hudobného telesa Michal Hottmar.

Vzhľadom k tomu, že naša hudba sa v minulosti hrávala v takýchto priestoroch, tak mi načrtol svoju predstavu, že by ju chcel prioritne orientovať do synagóg. Preto hrávame počas aktuálnej sezóny náš program hlavne v takýchto chrámoch. Hrali sme už v Brezne či v Žiline,“ vysvetlila Urbanová.

Článok pokračuje pod reklamou


Ensemble Thesaurus Musicum však podľa jej slov hráva aj na hradoch. „Vystupovali sme napríklad na Bojnickom zámku či v Starej Ľubovni. Snažíme sa orientovať do historických priestorov, kde bola táto hudba v minulosti ‚živá‘“,“ dodala manažérka s tým, že čo sa týka regiónov Gemer-Malohont, súbor už vystupoval v Revúcej v tamojšom evanjelickom kostole.

Členovia súboru pochádzajú z rôznych miest Slovenska, ale i z Českej republiky. „Napríklad vedúci Michal Hottmar je z Bratislavy, violončelista je z Banskej Bystrice. Jedna zo speváčok je z Brna a druhá z Bratislavy,“ zakončila Urbanová.

Súbor Ensemble Thesaurus Musicum hrá v zložení Zuzana Badárová (soprán), Stanislava Maggioni (alt), Peter Cyprich (bas), Sylvia Urdová (čembalo), Alexander Botoš (violončelo/viola da gamba) a Michal Hottmar (theorba).

V Kokave sa predviedli s dielami Johannesa Hieronyma Kapsbergera, Luca Marezia, Claudia Monteverdiho či Domenica Mazzochiho. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross