No active "ca-sidebar-197687" sidebar

KOKAVA: Umelecký tábor Letavy s rekordným počtom účastníkov

16. augusta 2009 | |  | 

LetavyÚčasť prekvapila aj organizátorov.

S rekordne veľkým záujmom, že prekvapil aj organizátorov, sa stretol 24. ročník letného umeleckého tábora Letavy, ktorý prebieha od 9. do nedele 16. augusta v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v okrese Poltár. Do práce v 13 tvorivých dielňach, zameraných na výtvarné umenie, literatúru, divadlo a fotografiu, sa zapojilo vyše 400 účastníkov. „Je to naozaj nečakané. Týždeň a pol pred Letavami to vyzeralo, že nás bude okolo 220, teda o stovku menej ako minulý, rekordný ročník. Ale od polovice týždňa začali hromadne pribúdať ľudia,“ povedal pre agentúru SITA zakladateľ Letáv Marián Lacko.

.

[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/letavy2009zaver.flv /]

.
Najžiadanejšími dielňami tohto ročníka sú z výtvarných maľba, keramika a textilná tvorba, tradične veľký je záujem o divadelné dielne – hereckú, bábkarsku aj tanečnú. Prekvapivo veľký počet 14 účastníkov mala kováčska dielňa a veľký záujem bol aj o tohtoročnú novinku – textársko-skladateľskú dielňu. Úspešná bola aj ďalšia tohtoročná novinka, a to dielňa karikatúry a kresleného humoru. Dve dielne – ilustráciu a grafiku – pre malý záujem neotvorili, respektíve spojili s inými. Okrem práce v dielňach ponúkajú Letavy najmä pestré večerné programy s vystúpeniami kapiel, divadiel, premietaním študentských a umeleckých filmov a záverom podujatia aj s prezentáciami výsledkov práce jednotlivých dielní.

Podľa lektora literárnej dielne Egona Tomajka je hlavný rozdiel tohtoročných a vlaňajších Letáv len v tom, že sa presťahovali z rekreačného strediska Krokava v okrese Rimavská Sobota do strediska Kokava-Línia. „Ale v základných princípoch, na ktorých Letavy fungujú, žiadny rozdiel nie je. To znamená, práca v dielňach, spoločné večery, prezentácia toho, čo sa tu za necelý týždeň vytvorilo, to je stále rovnaké. A tiež atmosféra, ktorá je na Letavách veľmi hravá a tvorivá,“ povedal Tomajko. Základnou metódou práce v dielňach je podľa neho hra. Lektor kováčskej dielne, umelecký kováč Roman Vykysalý, je na Letavách tretí rok a s tvorivosťou mladých ľudí je spokojný. „Prvýkrát som sem išiel s obavou, pretože posledné skúsenosti mi hovorili, že mládež sa radšej nechá baviť, prestáva byť tvorivá. Ale presvedčil som sa, že je veľa mladých ľudí, ktorí chcú tvoriť,“ povedal Vykysalý. Dodal, že na Letavy si chodí nabíjať baterky. Do jeho dielne sa prihlasuje, paradoxne, viac dievčat než mládencov.

Dobrú atmosféru si pochvaľuje aj Lenka Suchá zo Senca, študentka filmu a masmédií na vysokej škole v škótskom Edinburgu, ktorá je na Letavách po štvrtý raz, teraz druhý rok v literárnej dielni. „Je to pohodový týždeň s ľuďmi, ktorí majú chuť tvoriť a dobre sa s nimi spolupracuje,“ povedala Suchá.
Výsledkom práce mladých ľudí v novej hudobno-textárskej dielni je CD s 15 piesňami. Jeden z jej dvoch lektorov Peter Šrank pre agentúru SITA uviedol, že všetko záviselo od toho, akí ľudia sa do dielne prihlásia. Hneď na začiatku sa ukázalo, že to zvládnu. Jeho kolega Juraj Haško z kapely Sto múch dodáva, že v 12-člennej skupine frekventantov boli štyria-piati výborní muzikanti, ktorí ostatných ťahali po hudobnej zložke a dvaja-traja mládenci boli ťahúňmi textárskej zložky.

Jednu z najpočetnejších dielní – dielňu hereckej improvizácie – viedla herečka martinského Slovenského komorného divadla Jana Oľhová. Na Letavách je po štvrtý raz, láka ju tam najmä oddych od civilizácie v krásnej prírode, množstvo mladých ľudí a veľa zábavy.

Letavy založili študenti z Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako letný tábor výtvarníkov, z čoho pochádza aj názov podujatia. Pôvodný zámer usporadovať každoročný plenér bývalých študentov školy sa odvtedy zásadne zmenil na počtom účastníkov aj dielní najväčší interdisciplinárny umelecký tábor na Slovensku. Podľa jedného zo zakladateľov a organizátorov Mariána Lacka sa na Letavách dosiaľ aktívne zúčastnilo okolo 6 000 profesionálnych i neprofesionálnych priaznivcov umenia zo Slovenska aj zahraničia.

Prvých 17 rokov sa Letavy konali v rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote, ďalších šesť ročníkov bolo v rekreačnom stredisku Krokava pri Hnúšti v okrese Rimavská Sobota. Organizujú ich Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote a občianske združenie Oxymoron.

.

KOKAVA NAD RIMAVICOU 15. augusta (SITA, Rimava.sk)

Súvisiace články:

LETAVY: Kopce a lúky nad dedinou “okupujú” stovky mladých umelcov
VIDEO: Na Kokave slávnostne zahájili 24. ročník Letného tábora výtvarníkov LETAVY
Známy umelecký tábor Letavy sa presúva do Kokavy, začína už v nedeľu

http://www.rimava.sk/letavy/

.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross