No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO - Konvergencie 09: Tábor pre deti so špeciálnymi potrebami mal doteraz najviac účastníkov

27. septembra 2009 | |  | 

Najvyšší počet účastníkov a doteraz najviac dielní mali tohtoročné Konvergencie, tábor tvorivých dielní pre deti so špeciálnymi potrebami, ktoré sa uplynulé štyri dni konal v rekreačnom stredisku Kokava Línia. Občianske združenie Oxymoron ho v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom (MsKS) v Rimavskej Sobote organizovalo už po piaty krát.

„Tento rok máme v tábore 46 detí vekovej kategórie od 8 do 15 rokov, spolu s lektormi, vychovávateľmi a dobrovoľnými pomocníčkami je nás tu 68,“ Rimava.sk informovala manažérka podujatia a zakladateľka Konvergencií Regina Špitálová z MsKS. Ako uviedla, deti sú zo špeciálnych škôl z Rimavskej Soboty, Klenovca a Hnúšte, z detského domova v Hrachove, v Rimavskej Sobote a v Poltári, z rimavskosobotského krízového centra a z reedukačného domova v Čerenčanoch.

Regina ŠpitálováDrobčeky, Kvetinky, Trdielka, Šidielka, Strašidielka, Pŕhľavky, Strunky a Kofy - osem skupín s originálnymi názvami sa počas tábora vystriedalo v jednotlivých dielňach pod vedením skúsených lektorov.

Vo výtvarnej dielni sa to hmýrilo pestrofarebnými papierovými rybkami, z krabíc deti vytvárali písmenkovú a obrázkovú skladačku. Z miniatúrnych korálikov vznikali pod rukami detí šperky, ozdoby a drôtené stromčeky, z dreva usmiate prívesky na krk, z hliny všakovaké vzory, ktoré neskôr vytvoria zvonkohru a na šnúrach sa sušilo čoraz viac krásnych maľovaných tričiek. Na spestrenie si deti pod dohľadom fyzioterapeutky zaskákali na fitloptách a celá chata Ipeľ rozvoniavala koláčikmi, ktoré nepiekol takisto nik iný ako samotné deti.

O tom, že nuda v tábore naozaj nehrozila, svedčil aj bohatý program. „V prvý deň pobytu vďaka nášmu hostiteľovi, pánovi Františkovi Auxtovi, deti jazdili na koňoch a na motorkách, skákali na trampolíne a súťažili na opičej dráhe v areáli rekreačného strediska,“ priblížila štvrtkový program Regina Špitálová.

.

[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/konvergencie09.flv /]

.

Po večernej opekačke bolo pre deti pripravené divadelné predstavenie. „Vynikajúci slovenský bábkoherec Tomáš Plaszky z Košíc sa predstavil so svojou verziou rozprávky o Jankovi Hraškovi a predviedol aj Klauniádu, ktorá zožala veľký úspech,“ zhodnotila Špitálová.

Piatkový večer patril tancu a hudbe, keďže na Kokavu zavítal mladý Dj Shamell s formáciou Vízia ako aj TK Extreme. Včera sa posledný spoločný večer niesol v znamení talentov, deti s vlastnými vystúpeniami súperili o priazeň poroty v programe „Kokava má talent“.

Piaty ročník tvorivého pobytu pre deti so špeciálnymi potrebami skončil dnes, 27. septembra. Jeho atmosféru však už čoskoro priblíži vernisáž detských prác, ktorá by sa mala konať v novembri, vo výstavných priestoroch rimavskosobotskej radnice.

Konvergencie 2009 finančne podporilo Konto Orange, Ministerstvo kultúry SR a Banskobystrický samosprávny kraj.

.

.
 
Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross