No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kvalita je jasne čitateľná, literárna súťaž Cena Gustáva Reussa 2021 spoznala svojich víťazov

4. novembra 2021 | |  | 
Zdroj: Pixabay.com

REVÚCA – Po dvadsiatich rokoch obnovená legendárna súťaž v písaní fantasy a sci-fi poviedok má za sebou nultý ročník. Online streamom z Mestskej knižnice Samuela Reussa v Revúcej v piatok 29. októbra 2021 a vyhlásením výsledkov bol ukončený prvý ročník novej série.

V znovuobnovenej literárnej súťaži Cena Gustáva Reussa v tomto roku súťažilo 63 poviedok v dvoch kategóriách: autori od 15 do 25 rokov – 34 poviedok a autori od 25 rokov – 29 poviedok. Okrem poradia na prvých troch miestach odborná porota udelila v každej kategórii aj Cenu mesta Revúca.

Článok pokračuje pod reklamou


„Primárnym cieľom súťaže je hľadanie literárnych talentov. Súťaž má byť odrazovým mostíkom pre začínajúcich, ale aj skúsených autorov, aby sa ich tvorba dostala do povedomia čitateľov, aby mali možnosť publikovať a rozšírili tak autorskú aj čitateľskú základňu sci-fi a fantasy na Slovensku,“ hovorí riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Karin Kilíková, iniciátorka obnovenia súťaže.

Do tohto ročníka sa organizátorom podarilo angažovať za členov hodnotiacej poroty štyroch etablovaných slovenských spisovateľov v žánri a jedného knižného vydavateľa. Kvalitu súťažných prác posudzovali spisovatelia Zuzana Mojžišová, Alexandra Pavelková, Michal Hvorecký, Pavol Rankov a riaditeľ vydavateľstva Monokel Peter Michalík.

„Už živý ohlas na sociálnych sieťach naznačoval veľký záujem verejnosti – a napokon určite príspevkov neprišlo málo. Ale ako takmer vo všetkom – aj tu je dôležitejšie hovoriť o kvalite, a tá je v Zborníku jasne čitateľná. Na finálových prácach jednoznačne vidno, že autori sú v prvom rade čitatelia – sú sčítaní (nielen gramotní). A kultivovaní – pripravení posúvať fantastiku ďalej, vyššie a hlbšie,“ uviedol v hodnotení Rankov.

Každý z piatich členov poroty hodnotil anonymizované práce samostatne pridelením počtu bodov. Po zosumarizovaní všetkých parciálnych hodnotení boli výsledky takéto:

1. kategória: 1. miesto Liana VidováDuch v knižnici, 2. miesto Eva PáleníkováPuto, 3. miesto Nina ChorvátováSimon Robert, Cena mesta Revúca Lívia LukácsováTicho v dome č. 6175.

2. kategória: 1. miesto M. H. BerkOdyséja, 2. miesto Kristína LenartVinič, 3. miesto Dominika MadroPokrývač, Cena mesta Revúca František ŠkodaDokonalá žena.

Všetky tieto finálové práce nájdete v tradičnom Zborníku, ktorý má tento rok názov Za novými svetmi. Okrem toho v ňom nájdete profily porotcov, spomienku na Ondreja Herca, ktorý formoval prvú sériu CGR, ďalej podrobný prehľad prvých jedenástich ročníkov súťaže a tiež Propozície CGR na rok 2022. Zborník vydalo vydavateľstvo Monokel a v týchto dňoch sa distribuuje všetkým súťažiacim aj ďalším záujemcom.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross