No active "ca-sidebar-197687" sidebar

LETAVY: Medzi vystavenými dielami aj unikátna zvonkohra

26. septembra 2011 |  | | |

Výber z toho najlepšieho, čo vzniklo na tohtoročných Letavách, prezentuje výstava, ktorú v piatok podvečer otvorili v rimavskosobotskej galérii Ganevia. Približuje atmosféru 26. ročníka jedinečného umeleckého tábora a cez každé jedno dielo vracia do jesenných dní kúsok leta z rekreačného strediska na Kokave, kde sa v auguste stretlo asi 300 ľudí zo Slovenska i zo zahraničia.

"Tak ako každý rok je táto výstava zoskupením všetkých možných výtvarných aj nevýtvarných umeleckých žánrov, odráža dianie na Letavách. Sú tu kresby, maľby, grafiky, šperky, kováčske práce, keramika, lapače snov, fotografie a dokonca aj zvonkohra,  takže si myslím, že sa tu je na čo pozerať," povedal pre Rimava.sk zakladateľ umeleckého tábora a jeden z hlavných organizátorov Marian Lacko. Ako dodal, výstava by mala byť odrazom toho, ako to na Letavách vyzerá. "Samozrejme, nikdy sa to nemôže dokonale podariť, lebo v prírode má tento tábor svoju špecifickú atmosféru," poznamenal Lacko a vyjadril presvedčenie, že návštevníkom galérie sa vystavené práce budú páčiť. "Hoci sa v dielňach mladí ľudia od svojich lektorov učia, napriek tomu sú tu hotové umelecké dielka," doplnil. Podľa jeho slov určite každého nadchne vystavený metalofón. "Funguje na vodný zdroj a to je naozaj unikátne dielo. Vytvoril ho Peťo Schanz, ktorý každý rok vymyslí niečo zaujímavé a zázračné," povedal zakladateľ Letáv.

Výstava v Galérii Ganevia v rimavskosobotskom Dome kultúry potrvá do konca októbra. A aký je potom ďalší osud diel? Výber toho najlepšieho z predošlých ročníkov bol už vystavený aj v Bratislave, v Národnom osvetovom centre, tento rok aj v Košiciach. Mnohé práce sa dostanú do rúk víťazov rôznych súťaží ako ocenenia, napríklad v rámci celoštátneho divadelného festivalu, ktorý už niekoľko rokov organizuje Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote. Ostatné diela, takmer zo všetkých ročníkov Letáv, zatiaľ odpočívajú v divadelnom klube v Dome kultúry. "Je tam toho už naozaj veľa a asi druhý rok sa zaoberám myšlienkou, že vytvoríme stálu výstavu týchto prác, tak aby si ich kedykoľvek mohli pozrieť domáci, aj návštevníci Rimavskej Soboty," načrtol Marian Lacko. Ako ďalej prezradil, do ďalšieho ročníka Letáv už teraz pripravujú novinky, pribudnúť by tak mohla filmárska dielňa.

Tento rok mladí umelci pracovali v 14 dielňach, od 7. do 14. augusta v rekreačnom zariadení Kokava Línia. Dvadsiaty šiesty ročník letného tábora výtvarníkov, literatúry, fotografie, divadla a hudby LETAVY  organizovalo Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota a Občianske združenie Oxymoron v spolupráci so Základnou umeleckou školou.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross