No active "ca-sidebar-197687" sidebar

LETAVY tento rok na Kokave, ponúknu až 15 tvorivých dielní

17. júla 2009 |  | |

Od 9. do 16. augusta sa uskutoční 24. ročník Letného tábora výtvarníkov, literatúry, fotografie a divadla LETAVY, jeden z najznámejších európskych umeleckých workshopov. Po šiestich rokoch sa LETAVY sťahujú, miestom konania bude rekreačné stredisko Kokava – Línia. Záujemcom o umenie organizátori ponúknu spolu 15 tvorivých dielní, vedených uznávanými odborníkmi, dve z nich sú  úplné  novinky.

Podľa manažérky Letáv Reginy Špitálovej z rimavskosobotského Mestského kultúrneho strediska je už teraz prihlásených 140 účastníkov zo Slovenska, ale aj z Čiech a Francúzka, majú dokonca záujemcu pochádzajúceho z Jordánska.
Vo výtvarnej sekcii popri klasických dielňach kresby, maľby, sochy, keramiky, grafiky, ilustrácie a textilnej tvorby, ktoré sa každoročne tešia veľkému počtu záujemcov, opäť otvoria i dielňu umeleckého kováčstva. Novinkou je dielňa karikatúry a kresleného humoru, ktorú povedie rimavskosobotský karikaturista Marian Kamenský.  Počas svojho 20-ročného pôsobenia v nemeckom Hamburgu sa stal svetoznámym autorom kresleného humoru a karikatúry. Druhou novinkou je hudobno – textárska dielňa,  ktorej výsledkom bude spoločný koncert frekventantov s vlastnou muzikou i textami. Dielňu povedie dlhoročný účastník Letáv Peter Šrank, ktorý sa toho roku stane lektorom spolu s hudobníkom a pedagógom Jurajom Haškom.

Okrem tradične veľmi obľúbenej dielne hereckej improvizácie, po niekoľkých rokoch prinášajú organizátori v oblasti divadla návrat k bábkarskej dielni Romana Anderleho. Jej témami budú technológia javajky – bábky vodenej zo spodu, „krosnové bábky“ v nadživotnej veľkosti a využitie prírodných materiálov pri ich výrobe. Medzi tri najvyhľadávanejšie dielne patrí minuloročná novinka - tanečná dielňa, ktorú vedie lektorka Renáta Bubniaková, členka bratislavskej Novej scény. Do ponuky plenéru tradične patrí obľúbená digitálna fotografia a literárna dielňa.

„Na 24. ročníku privítame staronových osvedčených lektorov, s ktorými mame výborné skúsenosti,“ uviedla Špitálová. Medzi nich nepochybne patrí mladá režisérka dokumentárneho filmu a fotografka Miriam Petráňová (digitálna fotografia), Hanka Štrbová z Ostravy (keramika), ktorá kvôli Letavám každoročne navštevuje Slovensko, skvelá herečka Slovenského komorného divadla v Martine Jana Oľhová, zakladateľ populárneho detského časopisu Fifík Miro Regitko (ilustrácia), pedagogička UMB, ktorá vedie tvorivé dielne vo viacerých krajinách Európy Katka Lucinkiewiczová (textilná tvorba), známy herec, zakladateľ Kremnických Gagov a uznávaný umelecký kováč Roman Vykysalý (umelecké kováčstvo)a ďalší skvelí výtvarníci a pedagógovia. Novou tvárou je lektorka výtvarníčka Jana Mikitová , ktorá kedysi tiež začínala na Letavách ako účastníčka.
Už tradične budú súčasťou Letáv večerné hudobné seansy, happeningy, autorské čítania účastníkov dielní, improliga - divadelné improvizácie i premietanie študentských filmov.  Hostiteľské rekreačné stredisko poskytne účastníkom vo voľnom čase možnosť osvieženia v bazénoch, jazdy na koni a nespočetné množstvo potuliek prekrásnou prírodou.
Dvadsiaty štvrtý ročník umeleckého tábora LETAVY, v spolupráci so Základnou umeleckou školou, organizujú Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota a Občianske združenie Oxymoron.

LETAVY založili v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako každoročný plenér bývalých študentov školy (odkiaľ pochádza i názov LETAVY – Letný tábor výtvarníkov). Pôvodný zámer sa postupne zmenil do dnešnej podoby a prirodzenou cestou vznikol najväčší umelecký tábor na Slovensku nielen počtom účastníkov, ale aj počtom a kvalitou ponúkaných dielní.

Podľa jedného zo zakladateľov a organizátorov Mariana Lacka sa dosiaľ na Letavách zúčastnilo takmer 6000 profesionálnych i neprofesionálnych priaznivcov umenia zo Slovenska, Česka, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Ukrajiny, Fínska, Holandska, Chorvátska, Juhoslávie, Rumunska, Angoly, Talianska, Poľska, USA.
Viac informácií: Regina Špitálová, MsKS, tel.č.: 047 / 5621857, mobil:0908 805076, [email protected], www.letavy.sk

.
Zdroj: Mestské kultúrne stredisko, Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross