No active "ca-sidebar-197687" sidebar

LETAVY: Umelecký workshop bol v znamení rozprávok, stvorili trojhlavého draka

19. augusta 2013 |  | |

letavy 2013Tohtoročný umelecký workshop LETAVY v rekreačnom stredisku Kokava-Línia sa niesol v znamení rozprávok. Stvorili tu trojhlavého draka, každý večer čítali rozprávky z rôznych kútov sveta a predviedli aj prekvapivé predstavenie s originálnymi bábkami. Ako pre Rimava.sk ďalej uviedol zakladateľ a jeden z organizátorov Letáv Marian „Maňo“ Lacko, účastníci 28. ročníka prišli z Poľska, Čiech, Slovenska, Nórska, Rakúska, Veľkej Británie a Spojených štátov, celkovo sa ich stretlo približne 250.

Jedným z najväčších objektov, ktorý počas týždňa na Letavách vznikol pod vedením lektoriek z Poľska a Čiech, bol trojhlavý drak. "Bol to obrovský keramický objekt, ktorý vypaľovali priamo na Letavách," priblížil Lacko. Organizátori už tretí rok pripravili pre deti letavský karneval, v dielňach bábkarskej tvorby po niekoľkých rokoch opäť vytvorili celú scénu a odohrali aj polhodinové predstavenie. "Myslím si, že to bolo veľké prekvapenie pre všetkých. Bolo to perfektné," zhodnotil zakladateľ tábora. Pestrý program a prezentácie začínali počas uplynulého týždňa už od popoludnia, každú polnoc ľudia z rôznych krajín čítali pri ohni rozprávky pre dospelých. "Myslím si, že tí, ktorí boli na Letavách prvýkrát, boli nadšení. Povedali, že také niečo ešte nezažili nikde na svete a sem sa budú vždy vracať," doplnil Lacko.

Počas týždňa mladí umelci tvorili v 11-tich dielňach. Umelecký workshop zavŕšila nočná vernisáž, vystúpenie speváčky Zuzany Mikulcovej a jej kapely, o folkový záver Letáv sa postaral Martin Geišberg a Miro „Nany“ Hudák, Spontánne hudobné zoskupenie z Prievidze. Podľa organizátorov sem prišlo minimálne 50 až 70 ľudí z okolitých obcí a miest. Veľkým lákadlom z dielní Letáv bolo podľa Lacka úžasné predstavenie, ktoré vytvorila dielňa hereckej tvorby pod vedením Jany Oľhovej ako aj režijno-herecká tvorba pod vedením Martina Geišberga. Veľkým lákadlom Letáv z dielne tanečnej tvorby bol aj špičkový choreograf Ladislav Cmorej, ktorý je v súčasnosti jednotka medzi choreografmi na Slovensku.

LETAVY organizujú Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota a Občianske združenie Oxymoron v spolupráci so Základnou umeleckou školou. Podujatie sa uskutočnilo s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a sponzorov z radov podnikateľov a súkromných osôb.

Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke www.letavy.sk

[nggallery id=1130]

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross