No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Majstri improvizácie zamierili do stredných škôl, začal sa hudobný workshop OZVUK

22. septembra 2022 | | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Občianske združenie Oxymoron pokračuje v jedinečnom projekte pre začínajúcich, ale aj profesionálnych hudobníkov. Workshop, v minulosti známy pod názvom Malá škola hudobnej improvizácie, organizátori premenovali na OZVUK a vyrážajú s ním priamo do škôl.

Projekt, ktorý vznikol v roku 2020 v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v R. Sobote, tak opäť mení svoje dejisko. Z domu kultúry a horskej chaty v rekreačnej oblasti Kokava-Háj sa tentokrát presúva na pôdu Súkromného hudobného a dramatického konzervatória a Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote.

Článok pokračuje pod reklamou


Stredoškoláci, ale aj ich pedagógovia, tak prostredníctvom interaktívnych cvičení dostanú možnosť naplno rozvinúť svoj tvorivý potenciál a možno tak v sebe objaviť skrytý hudobný talent. „Workshop bude pozostávať z voľnej improvizácie, aktívneho počúvania hudby, zvukových prechádzok, rytmických cvičení a intenzívneho hrania,“ priblížil autor projektu Tomáš Bálint. Viesť ho bude dvojica skúsených lektorov, gitarista Štefan Szabó a bubeník Jakub Švejnar.

Štefana Szabóa netreba domácemu publiku zvlášť predstavovať. Absolvent jazzovej interpretácie na JAMU v Brne stojí aj za cyklom komorných koncertov Hudba v kruhu či projektom Ruiny, ktorý prináša hudbu na netradičné miesta. V rokoch 2017 a 2018 sa odohral aj v Rimavskej Sobote.

Najprv v priestoroch schátraného študentského internátu, neskôr v sile bývalého cukrovaru. Jakub Švejnar sa narodil v Zlíne a na bicích začal hrať už vo svojich 13 rokoch. Študoval na Konzervatóriu Jaroslava Ježka a neskôr taktiež na JAMU. Pôsobí v kapelách Uthando či Pudlax a spoločne so Szabóom aj v duu Ranjevš & Óbasz.

Článok pokračuje pod reklamou


OZVUK odštaroval už včera 21. septembra a potrvá do soboty 24. septembra, kedy ho uzavrie koncert dvojice lektorov. „Štefan a Jakub sa usilujú o citlivé napojenie nielen na seba, ale aj na prostredie, v ktorom sa nachádzajú. Do hry zahŕňajú všetky jeho zvuky a ruchy. Na ich koncertoch nechýba často až rocková energia, časté zmeny atmosféry a pasáže na hranici počuteľnosti,“ dodal Bálint a pozýva vás na nevšedný hudobný zážitok.

Koncert sa začína o 19:00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry v R. Sobote a vstup naň je bezplatný.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross