No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Malá škola hudobnej improvizácie: mladí hudobníci majú možnosť naplno rozvinúť svoj tvorivý potenciál

23. júna 2021 |  | 
Malá škola hudobnej improvizácie 2020. Foto: Matej Kováč

Občianske združenie Oxymoron pokračuje v jedinečnom projekte pre mladých hudobníkov z regiónu. Workshop Malá škola hudobnej improvizácie, ktorý organizuje v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom, sa však tentokrát z priestorov rimavskosobotského Domu kultúry presunie na horskú chatu v rekreačnej oblasti Kokava-Háj.

Deti a mládež od 13 rokov, ale aj dospelí hudobníci, ktorí sa venujú hre na hudobný nástroj, tak opäť dostanú možnosť prostredníctvom interaktívnych hudobných cvičení naplno rozvinúť svoj tvorivý potenciál. „Súčasťou workshopu budú aj zvukové prechádzky v prírode, aktívne počúvanie hudby či večerný koncert pod hviezdami,“ približuje autor projektu Tomáš Bálint. Účastníci workshopu sa stretnú 13. – 16. júla 2021 pod vedením trojice skúsených lektorov – Štefan Szabó, Michaela Turcerová a Ján Fiala.

Článok pokračuje pod reklamou



Gitaristu Štefana Szabóa netreba domácemu publiku zvlášť predstavovať. Študent jazzovej interpretácie na JAMU v Brne stojí aj za cyklom komorných koncertov Hudba v kruhu či Projektom Ruiny, ktorý prináša hudbu na netradičné miesta. V rokoch 2017 a 2018 sa odohral aj v Rimavskej Sobote. Najprv v priestoroch schátraného študentského internátu, neskôr v sile bývalého cukrovaru.

Malá škola hudobnej improvizácie 2020. Foto: Matej Kováč

Michaela Turcerová, ktorá so Štefanom pôsobí v rámci inštrumentálnej dvojice Duo uOuO aj post-jazzového tria KIN, je poslucháčkou jazzovej katedry AMU v Prahe a patrí k najtalentovanejším súčasným saxofonistkám. Spolupracuje s viacerými umelcami na pomedzí moderného jazzu či experimentálnej hudby a na svojom konte má už niekoľko prestížnych ocenení.

Malá škola hudobnej improvizácie 2020. Foto: Matej Kováč

Podobne ako ona, aj bubeník a vibrafonista Ján Fiala sa na rimavskosobotských pódiách predstavil už niekoľkokrát. Naposledy sa tunajší divák mohol o jeho hudobnom majstrovstve presvedčiť v roku 2019 na podujatí pri príležitosti 95 rokov od koncertu Bélu Bartóka v našom meste. Absolvent JAMU v Brne je tiež členom skupiny Sto Múch, spolupracuje s viacerými divadlami a pôsobí aj ako hudobný redaktor RTVS. Všetci traja majú za sebou niekoľko workshopov hudobnej improvizácie a sú mimoriadne aktívni na československej scéne improvizovanej hudby.

Malá škola hudobnej improvizácie 2020. Foto: Matej Kováč

Záujemcovia o workshop sa môžu prihlásiť už len do 1. júla, a to buď telefonicky na čísle 0903 669 609, e-mailom na [email protected] (stačí uviesť meno, vek a hudobný nástroj) alebo priamo v Mestskom kultúrnom stredisku v Rimavskej Sobote. „Účasť na workshope je bezplatná, vrátane ubytovania a stravy, no s registráciou netreba otáľať, kapacita je totiž obmedzená na 8 účastníkov,“ upresňuje Bálint.

Lektori a účastníci workshopu si na záver zahrajú spolu na jednom pódiu. Ich Malý koncert hudobnej improvizácie sa uskutoční 16. júla 2021 v židovskej synagóge v obci Kokava nad Rimavicou a milovníci hudobného umenia by si ho rozhodne nemali nechať ujsť.

Projekt Malá škola hudobnej improvizácie finančne podporil Fond na podporu umenia, s finančnou podporou SOZA – Slovenského ochranného zväzu autorského.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross